“NEJASNO JE ŠTA RADE DODIK I KONAKOVIĆ”; ŽELJKO KOMŠIĆ STAVLJA RAMPU: “Bez državnog zakona o gasu ne dam potpis na Istočnu i Južnu interkonekciju”

2 Min Read

Gost ovosedmiče emisije “Istraga sedmice” autora Avde Avdića na televiziji Hayat bio je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

On je između ostalog komentarisao i formiranje Vlade Federacije BiH, Schmidtove odluke, ali i Južnu i Istočnu interkonekciju.

Zaključuje kako su Konakovićeva obećanja za Južnu i Istočnu interkonekciju uzaludna s obzirom na to da zadnju riječ daje Predsjedništvo.

“Dajte državni Zakon o gasu, pa ćemo razgovarati o Istočnoj i Južnoj interkonekciji. Južna interkonekcija ne bi bila problema da BH Gas nosi taj posao. U međuvremenu je HDZ napravio u Širokom preduzeće da preuzme taj posao od BH Gasa bez zakonskog uporišta. Neka se zakonom neke stvari regulištu. Oni nama govore da smo ovisni o ruskom gasu i to je tačno, ali s druge strane odbijamo da Istočna interkoncekcija dovede gas u Rs, a od mene se traži da tu ovisnost isporučim Zagrebu i Čoviću za snabdijevanje centralnog dijela BiH, koji je najveći potrošač.

Traži se da ne ovisim više o Rusima, nego o Zagrebu. Te plinske instalacije su položene do Travnika i tu bi se trebala spoijiti Južna interkonekcija. Ne bi bio problem kuda bi išao plin, nego pod kojim uslovima. Dodik neće glasati za Zakon o gasu, a ja bez tog na Predsjendištvu neću da glasam za interkonekciju. Mislim da je i Bećirović sklon mom stavu i to znači da zasad nema ništa o ovim projektima. Ne znam zašto onda sve ovo rade, možda pokušavaju Dodika prevariti. Dok se zakonski ne regulište, nema ništa ni od jednog ni od drugog”, poručio je Komšić.

Share this Article