Edhem Bičakčić: Schmidt je nametnuo vladu suspenzijom Ustava i ona ima težak zadatak

3 Min Read

Za predsjednika Sabora Islamske zajednice za mandatni period od 2022. do 2026. godine izabran je Edhem Bičakčić koji je u razgovoru za Klix.ba istakao da mu je izuzetna čast i privilegija što je izabran na ovu poziciju.

“Nakon desetogodišnjeg iskustva u radu u Parlamentu BiH, kao i četvero mandatnim djelovanjem u saboru Islamske zajednice, ovim izborom započinje moj drugi mandat na mjestu predsjednika. Učinit ću sve u skladu sa Ustavom Islamske zajednice da to bude zajednica svih muslimana u Bosni i Hercegovini i Bošnjaka u domovinskim zemljama i dijaspori”, rekao nam je Bičakčić.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini godinama čeka odobrenje Predsjedništva BiH na konačno parafiranje sporazuma sa državom Bosnom i Hercegovinom.

Pitali smo ga da li je optimističan u pogledu potpisivanja ovog ugovora.

“Bosna i Hercegovina je potpisala ugovore sa Katoličkom crkvom i Srpskom pravoslavnom crkvom. Normalno je očekivati da se sličan ugovor potpiše i sa Islamskom zajednicom. Ovakvi ugovori su već potpisani u domovinskim zemljama (prostori bivše Jugoslavije) i vjerujem da će u dogledno vrijeme biti potpisan i u Bosni i Hercegovini”, mišljenja je Bičakčić.

Dodaje da će jedan od njegovih prioriteta u narednom periodu biti da se ovo pitanje pokrene na nivou Predsjedništva BiH te će nastojati da istraje na njegovom rješavanju.

O načinu formiranja Vlade FBiH Bičakčić kaže da je nametnuta suspenzijom Ustava.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt je nametnuo Federalnu vladu suspendujući Ustav i ona je formirana mimo većinske volje Kluba Bošnjaka u Federalnom parlamentu. Ona ima težak zadatak i ja joj lično želim mnogo uspjeha uz obavezu visokog predstavnika da otvori puteve reformskih procesa i agende za članstvo u Evropske i NATO integracije”, naglašava Bičakčić.

Govoreći o Bošnjacima objašnjava da moraju usvojiti demokratsku praksu, okupljati sve ljude i voditi politički dijalog sa drugim narodima u Bosni i Hercegovini.

“Svi postulati tržišne ekonomije moraju biti zastupljeni za stvaranje države na prvom mjestu. Vrijeme isključivosti i korupcije mora biti prošlost, a potencijali koji postoje u ljudskim resursima moraju biti motiv za budućnost. Bošnjaci kada spoznaju svoju misiju i viziju Bosne i Hercegovine stvari će biti mnogo bolje”, ističe Bičakčić.

Share this Article