Retriverka u kanjonu Morače, štene bačeno sa mosta…: Sve je njih udomila Daliborka i sada UŽIVAJU!

8 Min Read

I to je samo jedna u nizu izreka koja najbolje opisuje ta savršena bića čija nam ljubav grije srce, a zauzvrat “traže” tako malo.

Igra, pažnja, druženje,…izgleda jednostavno, ali ipak, stvarnost nas demantuje da nije uvijek tako.

NEODGOVORNO VLASNIŠTVO I DALJE PROBLEM

Crnogorsko društvo se i dalje susrijeće sa neodgovornim vlasnicima, koji svoje ljubimce ostavljaju na ulici, prepuštene sami sebi nakon topline doma na koju su navikli.

Ipak, baš neki od tih pasa su imali priliku da završe u prihvatilištu za bezdomne pse “Kuća životinja” (mjesto Kopito – Spuž), gdje o njma brine Daliborka Rešetar.

Dok čekaju da pronađu novi dom, psi nijesu gladni i uživaju u igri sa drugarima.

“Razlozi napuštanja pasa ne mogu se objasniti, jer pas je živo biće, član porodice i njegovo je mjesto s porodicom. Dakle, ni rasa, ni pedigre ne garantuju odgovornog vlasnika. Zato sprovodimo misiju zbrinjavanja i udomljavanja, jer ljubav novcem ne možete kupiti. Vodeći zabilješke o svakom zbrinutom psu sa ulice, danas imamo dnevnički zapis o stanju psa kada je pronađen i kada je udomljen i svakako – kome je udomljen. Za tri godine brige o bezdomnim psima, kroz naše prihvatilište koje smo registrovali kao NVO ”Kuća životinja” prošlo je oko sedamdeset bezdomnih pasa. Od ovoga broja bilo je desetak slučajeva da je pas odlutao, pa su ga vlasnici prepoznali putem društvenih mreža i preuzeli od nas dokazavši vlasništvo, dok smo za sada udomili 25 pasa, uz Ugovor o udomljavanju i poštovanju pravila koja mora da ispuni budući udomitelj, tako da za sada brinemo o 38 bezdomnih pasa”, objašnjava Daliborka na početku razgovora za Kolektiv.me.

Svako ko želi da udomi psa, mora ispunjavati određene uslove.

Naime, kako ističe naša sagovornica, veoma je bitno da li potencijalni udomitelj udomljava psa radi igre, radi zaštite ili isključivo traži rasnog psa koji nije kastriran. To im je, kaže, prvi pokazatelj da li se pas uzima iz ljubavi ili da bi služio za daljnju reprodukciju.

Odredbe propisane Ugovorom, moraju se poštovati.

“Kada saopštimo da se mužjaci kastriraju, a ženke sterilišu prije udomljavanja, tada po reakciji eventualnog udomitelja imamo bolju sliku i budućeg vlasnika. Nakon razgovora provjeravamo uslove kod budućeg vlasnika, kastriramo, odnosno sterilišemo psa i tek onda potpisujemo Ugovor o udomljavanju. Želim da napomenem da su svi psi koje smo sklonili sa ulice i vakcinisani i čipovani sa pratećim pasošem. Tako vodimo evidenciju svakoga udomljenog psa. Vlasnici su u obavezi da nam na naš zahtjev pošalju najnovije fotografije psa, i da nas prime u najavljenu posjetu, da obiđemo psa. Srećom, do sada smo imali zaista lijepa iskustva, osim jednog neprijatnog, kada smo u obilasku psa ustanovili odstupanja od potpisanog Ugovora i psa smo oduzeli i vratili u prihvatilište do bolje prilike”.

LJUBAV I POMOĆ KADA JE NAJPOTREBNIJE

“Kuća životinja” je i mjesto za vlasničke pse koji su u procesu socijalizacije.

Tako vlasnici dovedu svoje pse na tri – četiri dana da se druže sa drugim psima, i da prihvate prisustvo neznanaca. Ovakav vid usluge je besplatan, dovoljno je da ako želite donesete hranu za pse.

“Nekada se vlasnici ponašaju prema psu veoma zaštitnički, razmaze psa i takav pas umije da pravi probleme prilikom šetnji, prilikom susreta sa drugim psima. Zato nam vlasnici dovedu svoje pse na tri – četiri dana da se druže sa psima, da prihvate prisustvo nepoznatih pasa. Do sada su desetine pasa iskusile druženje u prijateljskoj atmosferi, a najveće priznanje je kada se vlasnici javljaju i saopštavaju pozitivne promjene u ponašanju. Za ovakav vid usluge ne tražimo novac, već zamolimo vlasnika da donira hranu za bezdomne pse kojih je sada 38. Nerijetko smo na usluzi i vlasnicima koji nam ostave pse na brigu dok su na odmoru, na putovanju i skromnim sredstvima od čuvanja pasa izdržavamo bezdomne, uključujući i usluge veterinara”, objašnjava Rešetar za Kolektiv.me.

LAVICA, BADI, MICI, ŽABICA,… PONOVO UŽIVAJU U ŽIVOTU

Koko, Mici, Lavica, Žabica, Badi,… samo su neki od pasa koji žive baš u “Kući životinja”, nakon borbe za život zbog odnosa nesavjesnih vlasnike.

Pse su, kaže Daliborka, pronalazili u kanjonu Morače, bačene sa mosta u potok,…I svi su završavali sa teškim povredema od kojih su uspjeli da se oporave.

“Kada se osvrnemo na protekli period u sjećanju su sudbine svih pasa koji su srećno udomljeni ili koji su još uvijek kod nas: od pronađene retriverke u kanjonu Morače, do akite koja je slomljene noge lutala skoro godinu dana u oblasti Golubovaca ili od teško povrijeđene mješanke koja je kao dvomjesečno štene u Budvi bačena s mosta u potok ili Bele koja je slomljene noge svoj spas tražila u nenaseljenom dijelu Spuža… Svi nabrojani psi, ali i drugi sa teškim povredama su veterinarski zbrinuti, u najviše slučajeva operisani i oporavljeni”.

Ovu priču ćemo završiti, onako kako smo je i počeli.

Osnova i svrha svega je ljubav. Bilo čime da se bavite, ako tu nema ljubavi, onda treba dobro da se zamislite. Ljubav rađa ljubav, i tjera vas da svakog dana budete bolji, a da toga nijeste ni svjesni.

Tako je upravo ljubav prema psima našu sagovornicu dovela tu gdje jeste – da pomaže onima koji su ostali bez doma i obezbijedi im lijepu budućnost.

“Kada me pitaju zašto toliko pomažem psima obično odgovorim da je to zbog njihove naravi, zbog ljubavi i vjernosti. Psi su posebna stvorenja i nose sa sobom karmu o kojoj često govorim. Davno mi je djed ispričao da kad se pomogne konju i psu u nevolji, vraća se deseterostruko dobro. Taj amanet sam pokupila kao dijete i danas ga sprovodim i edukujem mlade koji nas često posjećuju. Psi su naši anđeli čuvari koji nas vole bez kompromisa, bez interesa, bez zadnjih namjera i koji nam se iznova raduju kao da se nismo dugo gledali, a možda smo se samo vratili iz prodavnice. Pas vas zaista voli više od samoga sebe. Pseću ljubav možete prigrliti i ona vas nikada neće iznevjeriti”, zaključila je Daliborka Rešetar za Kolektiv.me.

“Samo vam pas može dati beskrajnu ljubav, nemojte ga iznevjeriti…”

Share this Article