Evo šta se dešava vašem telu ako prestanete da konzumirate mleko

3 Min Read

Dijetetičarka Amy Shapiro smatra da odraslima nije potrebno mlijeko .

– Mlijeko nije važan sastojak u ishrani odraslih i danas postoje mnoge zamjene koje su obogaćene kalcijumom i drugim vitaminima koje ste možda redovno dobivali iz mlijeka – rekao je Šapiro.

Bez obzira da li volite da pijete mleko ili ne, ono nije obavezan deo ishrane, kažu stručnjaci.

Manje nadimanja
– Možda nudi odličan izvor kalcijuma, vitamina A i vitamina D, ali ako ove nutrijente dobijete iz druge hrane, i dalje možete zadovoljiti svoje dnevne potrebe – rekao je Šapiro.

To bi mogle biti posljedice potpunog izbacivanja mlijeka iz prehrane:

Vjerovatno ćete primijetiti poboljšanje izgleda i zdravlja vaše kože.

– Nakon što prestanete da konzumirate mleko, možete primetiti poboljšanje kože, manje akni ili ekcema. Dok su akne i kožne bolesti najčešće naslijeđene, neke komponente mlijeka mogu imati ulogu i u njihovom izgledu – kaže Šapiro.

To može oslabiti vaše kosti.

Prema Shapiru, ako izbacite kravlje mlijeko i ne dobijete kalcijum iz drugih izvora, kod nekih ljudi to može dovesti do krhkih kostiju. Možete nastaviti da održavate svoje kosti jakima dobro izbalansiranom ishranom, tjelovježbom i uključivanjem puno izvora vitamina D.

Imat ćete bolje cjelokupno zdravlje crijeva.

Uklanjanje mlijeka iz vaše prehrane moglo bi pomoći u kontroli mnogih probavnih poremećaja, kao i podržati bolje zdravlje crijeva.

“Možda ćete biti i manje naduti”, kaže Shapiro.

Možda imate problema sa imunološkim sistemom
Mliječni proizvodi sadrže značajne količine vitamina B12, koji je neophodan za jačanje imunološkog sistema i podršku vašem tijelu u borbi protiv bakterija.

Imaćete manje promena raspoloženja.

Prosječna čaša mlijeka sadrži oko 60 hormona, prema dr Marku Hajmanu, što uključuje organsko, sirovo mlijeko i mlijeko bez goveđeg hormona rasta.

Zbog hormona u kravljem mlijeku, njegovo redovno pijenje može povećati prirodne hormone koji već postoje u vašem tijelu i na kraju uzrokovati promjene raspoloženja.

Esencijalni tjelesni spolni hormoni (estrogen i testosteron) mogu biti drastično poremećeni. Provedene su neke studije kako bi se riješio ovaj efekat, ali je jasno da je potrebno više istraživanja.

Share this Article