EUROPOL O AKCIJI “START”: Sky razotkrio kokainski kartel u BiH, drogu skrivali u konzervama tune

2 Min Read

Nakon akcije Start u kojoj je, između ostalih, uhapšen načelnik Općine Stari Grad i zamjenik predsjednika NES-a Ibrahim Hadžibajrić, oglasio se i Europol.

Ova akcija provedena je uz pomoć Europola i FBI-ja koji su ustupili značajnu pomoć vezano sa podatke iz aplikacije Sky.

Europol je saopćenje naslovio sa “Sky ECC razotkrio kokainski kartel u BiH”. Oni navode da je akcija provedena 9. maja i da su je ‘odradili’ MUP KS, te Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH.

“Uhapšeno je sedam ljudi, za dvoje je raspisana međunarodna potjernica”, saopćio je Europol.

Nabrojali su i šta je sve zaplijenjeno:

“5 skupocjenih vozila, 3 kripto knjige sa procijenjenom vrijednosti kriptovaluta u vrijednosti od 500.000 eura, 2 kripto računa zamrznuta i namijenjena za zapljenu koji sadrže kriptovalute u vrijednosti od približno 500.000 eura, 247 mašina za kripto rudarenje ukupne vrednosti preko 1 milion eura. Gotovina u različitim valutama ukupne vrijednosti od oko 100.000 eura. Protuvrijednost od oko 150 000 eura na bankovnim računima, luksuzna roba uključujući nakit i satove. 4 pištolja sa 300 komada municije”, navodi Europol.

Zanimljivo, Europol je objavio ‘modus operandi’.

“Kokain se šalje iz Južne Amerike u Evropu brodovima i privatnim avionima, obično skriven u uglju ili konzervama tune. Na meti akcije bila je i politička ličnost osumnjičena za korupciju, koja je bila u vrhu jedne od općina u Kantonu Sarajevo”, naveli su.

Što se tiče njihovog doprinosa, Europol o akciji Start navodi sljedeće: “Obavještajni podaci koje je izradio Europol na osnovu informacija iz operacije SKY ECC omogućili su identifikaciju strukture, aktivnosti i međunarodnih veza kriminalne mreže. Ovaj obavještajni izvještaj pokrenuo je tekuću istragu. Europol je dalje podržao nacionalne vlasti u identifikaciji visokovrijednih ciljeva, olakšavanju razmjene informacija, koordinaciji operativnih aktivnosti i operativnoj analizi.”

Share this Article