MILORAD DODIK O SAOPŠTENJU AMERIČKE AMBASADE: “To je obično mlaćenje prazne slame, što bi rekao naš narod!”

2 Min Read

Dokaz da je Republika Srpska u pravu kada ne želi da komunicira s onima koji na najgrublji način skrnave Dejtonski mirovni sporazum je ponovljeni stav Ambasade SAD o imovini”, rekao je večeras predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik reagujući na današnje saopštenje Ambasade SAD o državnoj imovini.

“Pozivajući se na član 1 Ustava, Ambasada SAD zlonamjerno ga citira djelimično.U tom članu se navodi: ‘Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada ‘Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modifikovanom ovim Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama’. Ustav je precizno definisao tu unutrašnju strukturu i kaže: ‘Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske’. I tu je sve jasno napisano”, rekao je Dodik.

On je objavio na Twitteru da su pitanje imovine riješili Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i sva imovina na teritoriji Republike Srpske pripada isključivo Republici Srpskoj, kao što i imovina na teritoriji Federacije BiH pripada isključivo Federaciji BiH i o tome neće i ne može biti bilo kakve rasprave.

“Ukoliko neko želi da razbije BiH, onda je nepoštovanje odredaba Ustava najbolji način. Ambasada SAD u BiH nije ni pozvana niti ovlaštena od bilo koga da tumači Dejtonski mirovni sporazum, a pogotovo ne Ustav BiH, tako da njihovo mišljenje o imovini nije obavezujuće ni za koga. To je obično mlaćenje prazne slame, što bi rekao naš narod”, poručio je predsjednik RS, prenosi Srna.

Podsjećamo, iz Ambasade SAD u BiH saopšteno je da “državna imovina pripada državi, a za njeno regulisanje potreban je zakon na državnom nivou, te da to nije stvar mišljenja, već ustavna i pravna činjenica”.

Share this Article