NEOBIČNA HISTORIJA MALOG MJESTA: Na ovom ostrvu živi više mačaka nego ljudi, izgrađeno je i malo svetište za njih (VIDEO)

1 Min Read

Taširodžima je pravo carstvo mačaka. Ovo malo ruralno ostrvo se nalazi pored obale grada Išinomaki u prefekturi Mijagi u Japanu. Neslužbeno je poznato kao “ostrvo mačaka” o kojima se brinu mještani koji ih obožavaju. Mačaka na ovom ostrvu ima dosta više nego ljudi, otprilike čak šest puta više.

Intresantno je navesti da su zbog mačaka strogo zabranjeni psi, koji u suštini i nema šta da traže na njemu, prenosi Direktno.

Mačke su na samom početku dovedene kako bi pomogle u kontroli štetočina na farmama na kojima su se uzgajale bube i gusjenice koje su pravile svilu. Štetočine su vremenom nestale, a broj mačaka se dramatično povećao. Odnos broja stanovnika i broja mačaka je u prosjeku jedan prema šest.

Mještani Taširodžime su mudro iskoristili svoju prednost, odnosno mačke kako bi pokrenuli turizam. Ljubitelji mačaka sa svih strana dolaze da posjete ovo ostrvo, i oni dolaze trajektom iz grada Išinomaki. Vožnja traje oko sat vremena, gdje turiste na dokovima čekaju dremljive mace.

Share this Article