NERMIN NIKŠIĆ NAKON SUSRETA S BRITANSKIM AMBASADOROM: “Odlaskom prethodnog direktora OSA-e atmosfera je relaksirana”

3 Min Read

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić održao je danas sastanak sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Julianom Reillyem.
Nermin Nikšić je na svom zvaničnom Facebook profilu objavio sve detalje sastanka. Između ostalog, kazao je i koji su segmenti najbitniji novoj Vladi Federacije BiH.

“Pred nama je period izuzetno teških odluka i bit ćemo na udaru- prvo je što sam kazao ambasadoru Velike Britanije u BiH Julianu Reillyu na današnjem sastanku u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu. Raduje me i zahvalio sam ambasadoru na ponuđenoj pomoći i interesu za rješavanje teških i komplikovanih problema koji nam predstoje kao i na podršci i ukazanom povjerenju ovoj Vladi Federacije”, naveo je.

Potom je kazao:

“Kako sam i kazao, nemamo pravo žaliti se. Naprotiv, želimo što prije početi raditi. Zapravo već smo počeli. I uvjeren sam da ćemo imati podršku Parlamenta FBiH. Sve vrijeme uspostave vlasti bio sam stava da je bolje imati Vladu sa 51 glasom neupitne podrške nego imati 56 zastupnika stranka koje će biti dio vlasti, a zapravo djelovati kao opozicija i opstruirati sve dobro što namjeravamo napraviti. Uvjeren sam da u Parlamentu FBiH ima još zastupnika kojima je cilj interes građana i to sam rekao ambasadoru Reillyu”.

Nikšić je istaknuo da imaju veliki broj prioriteta koje moraju ispuniti u narednom periodu.

“Kada je riječ o prioritetima, njih smo postavili vrlo zahtjevno i široko. Investicije su nam vrlo važne- strane posebno. Bitni su nam zdravstveni sistem, socijalna izdvajanja, ali ono što je ključno i najvažnije za mene je suzbijanje kriminala i korupcije. Očekujemo napade, već su počeli. Ali poručujemo da smo spremni. Ništa nas neće zaustaviti u namjeri da odgovorni za korupciju i kriminal budu sankcionirani. Rekao sam ambasadoru da čvrsto vjerujem u pravosudni sistem BiH. Vjerujem da tamo ima struktura spremnih da se obračunaju sa kriminalom i korupcijom. Smatram da se ambijent promijenio i da je već odlaskom prethodnog direkora OSA-e atmosfera relaksirana i da su ljudi u pravosuđu počeli raditi svoj posao rasterećenije i bez pritisaka”, naveo je Nikšić.

Na kraju je kazao i kada će biti održava sjednica Vlade FBiH i RS.

“Na političkom planu obećavam maksimalne napore na održavanju stabilnosti koalicije. Sarađivat ćemo i međuentitetski. Sjednica Vlada FBiH i RS-a će biti održana u prvoj polovini juna mjeseca u Banja Luci. Bit će zanimljivih projekata. Istina, teško je sarađivati sa Dodikom. Ja ne želim voditi neozbiljne razgovore. Ali vjerujem da dogovori moraju imati kontinuitet. Kao i sa HDZ-om BiH. Nismo do sad napravili spektakl, ali jeste sasvim sigurno napredak u okviru ispunjavanja jasno definiranih ciljeva od kojih ne namjeravamo odustati”, zaključuje novi premijer FBiH.

Share this Article