Dr. Dizdarević za “Avaz” o slučaju “Memić”: Odazvat ću se pozivu na svjedočenje, pogotovo zbog ranijih pritisaka

2 Min Read

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, kojim predsjedavaja Staniša Gluhajić, danas je održano pretpretresno ročište u slučaju „Dženan Memić“. Optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić (rođena Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović terete se za organizirani kriminal, pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela i davanje lažnog iskaza.

Tužilac Dubravko Čampara kazao je da, osim ranijih dokaza, za koje smatra da trebaju biti prihvaćeni, predlaže i reprodukovanje dokaza vještaka, koji su ranije izlagani. Riječ je o neuropsihijatru dr. Abdulahu Kučukaliću, vještaku sudske medicine Hamzi Žuji.
Uvid u stanje Alise Mutap

– Predložemo i da se sasluša dr. Kemal Dizdarević, ali tek nakon reprodukovanja dokaza Kučukalića i Žuje, kako bi se imao potpuni uvid u to da Alisa Ramić nije imala amenziju – pojasnio je tužilac Čampara.

Nakon toga smo kontaktirali dr. Kemala Dizdarevića, koji je za portal “Avaza” otkrio da se spreman odazvati ukoliko Apelaciono vijeće prihvati prijedlog tužilaca.
Već davao izjave

– U slučaju odluke Apelacionog vijeća Suda BiH da je moje svjedočenje potrebno, odazvat ću se zahtjevu Suda i svjedočiti na zadate okolnosti, tim prije što sam ranije učestvovao u vještačenju u ovom predmetu, a po zahtjevu Tužilaštva KS, te nakon toga dao izjavu u Tužilaštvu BiH na okolnosti amnezije, pritiska da promijenim iskaz, te provale u moju sobu na Klinici za neurohirurgiju 1, a u vrijeme neposredno nakon vještačenja, kada se predmetni sudski spis nalazio u tom uredu – rekao je dr. Dizdarević za portal “Avaza”.

Podsjećamo, ranije je Sudsko vijeće, kojim je predsjedavao Branko Perić, oslobodilo krivice optužene po svim tačkama optužnice, a nakon toga je Apelaciono vijeće odbacilo prvostepenu odluku zbog ozbiljnih povreda postupka.

Share this Article