Splićanka u zajedničkom dvoru zgrade drži psa, i to na lancu: ‘Ni nama ni njemu nitko ne pomaže‘

3 Min Read

Protiv volje svih susjeda, jedan je stanarka u vrt zajedničkog dvorišta na Bačvicama lancem vezao psa. Kako kaže Kristijan Kasalo, predstavnik stanara, koji nas je dočekao na predmetnoj adresi u inače mirnoj Bregovitoj ulici, strah od argentinske doge čiji se gromki lavež, čim smo zakoračili put portuna, prolomio iz skrovitog dvora u kojem samuje, život susjedima čini nepodnošljivim.

– U portunu ima desetak stanova, od kojih je šest stalno naseljenih, dok su preostali u sezonskom najmu, odnosno turizmu, i svima nam ovaj nesretni pas zagorčava život.

Obratili smo se i komunalnoj službi i veterinarskoj inspekciji, jer psa se niti redovito šeta, niti se oko njega redovito čisti, ali nisu bili od pomoći. Kako psu, tako ni nama.

A kad god se obratimo vlasnici, izbije svađa, jer ona je dosta agresivna, pa se i nje svi zapravo boje. Mi smo se nekidan zakačili, nakon čega sam naišao na probušenu gumu od auta.

Ne mogu tvrditi da je ona kriva, ali ne mogu se ni oteti dojmu – govori nam na vratima dvorišta nadglasavajući kućnog, ili, kako bi u ovom slučaju bilo prikladnije kazati, dvorišnog ljubimca, koji je za našeg posjeta djelovao dobro uhranjeno, no otužno.

Pa iako se u tom trenutku nalazio u relativno urednom dvorištu, bez vidljivih znakova zanemarivanja (ako isključimo lanac oko vrata), njegovo je okruženje u pravilu, kako je kazao naš sugovornik, sve samo ne podržavajuće, a svakako, smatra, ne i zakonito.
Nemaju pristupa

– U načelu se ne smije držati životinja ni na balkonu, pa tako ni u podrumu, ili drvarnici, a kamoli u zajedničkom dvoru bez suglasnosti stanara. Pa iako je ovo zajednički dvor, oni ga ovako, s tom ogradom, svojataju, a otkad su početkom 2020. godine tu stavili i tog psa, ispada da dvor i jest njihov jer mi nemamo više pristupa.

– Nadzorom Veterinarske inspekcije nije utvrđeno da se radi o opasnom psu iz članka 1. stavak a) i b) Pravilnika o opasnim psima, jer se ne radi o psu koji je nekog ugrizao, a ne spada u pse pasmine terijera tipa bull koji potječe iz nekontroliranog uzgoja.

Na navedenoj lokaciji zatečen je pas pasmine argentinska doga. Pas je mikročipiran i cijepljen protiv bjesnoće. Pas je socijaliziran te u kontaktu s nepoznatim osobama nije pokazivao nikakve znakove agresivnosti – stoji u njihovu odgovoru, uz napomenu kako slijedom navedenog nisu utvrđene povrede propisa iz Zakona o veterinarstvu i Zakona o zaštiti životinja.

Nažalost, odgovor na pitanja koje smo komunalnom redarstvu uputili još u studenome prošle godine, dakle, prije dva mjeseca, do danas nismo dobili, pa tako ne znamo jesu li njihovim izvidom utvrđene nepravilnosti, te kakva se budućnost smiješi, ili ruga, psu i stanarima na ovoj adresi.

Share this Article