Varhelji poručio Dodiku: Saveznici EU ne putuju u Moskvu

3 Min Read

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) prisustvovao je Političkom forumu o EU integracijama Bosne i Hercegovine zajedno s članovima kolegija i predstavnicima klubova i delegata oba doma PSBiH, kao i predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Na press konferenciji Varhelji je rekao da je zadovoljan radom i inicijativom novog saziva Vijeća ministara, kako bi se ispunilo 14 prioriteta koje BiH ima pred sobom da bi postala članica Evropske unije.
Ubrzana dinamika ka EU putu

– Pojasnit ću zašto je važno ovo tijelo i imati ovakav forum i da predstavlja znak novog i drugačijeg pristupa i ubrzane dinamike ka EU putu. BiH je dobila status zemlje kandidata i to je predstavljalo okidač onoga što radimo danas i u narodnom periodu – rekao je komesar Varhelji.

Dodao je kako EU čelnici žele BiH kao partnera i da bude članica EU.

– Vi svjedočite angažmanu koji je snažan i koji će dovesti, nadam se, do konkretnih rezultata. Ono što sam vidio i čuo danas, dokaz je rada ovog saziva vlasti na svim nivoima. Na nivou BiH je nezapamćeno brzo formirana vlast u rekordnom roku, da se usvojio budžet, pa uspostavljena vlast u FBiH i nižim nivoima. Kandidatski status je bio ključni faktor u ovim dešavanjima i nadam se da će ovo biti dodatni motiv da se 14 ključnih prioriteta ispuni za ulazak u članstvo u EU – kazao je Varhelji.
“Ova vlada donosi potrebne rezultate”

Dokaz da će novi saziv Vijeća ministara raditi na ovim pitanjima, kaže, jeste i sjednica Vijeća ministara gdje su riješena mnoga pitanja koja su se dugo čekala, a u vezi s vladavinom prava.

– Ova vlada već donosi potrebne rezultate. Radimo sa svima koji imaju odgovornost i nadležnost i to je odraz ovog Političkog foruma. Vrlo lako smo pridobili predsjedavajuću i ona je predstavila jedan inkluzivan plan, gdje je predložila aktere koji će raditi na realizaciji ovih pitanja. Imat ćemo, nadam se, bržu dinamiku kada imamo jasno definisane zadatke i prioritete. Ohrabren sam opredjeljenjem koje je iskazano da bude zemlja saveznik. U doba agresije Rusije protiv Ukrajine, trebaju nam saveznici. Moram uputiti poruku koja se ne odnosi samo na BiH, nego na zemlje kandidate. Neće biti prečica i popuštanja već se rezultati moraju ostvariti – jasan je bio Varhelji.
“Saveznici EU ne putuju u Moskvu”

Na novinarsko pitanje o predsjedniku RS Miloradu Dodiku koji se u Rusiji sastajao s predsjednikom Vladimirom Putinom, Varhelji je bio jasan i poručio kako oni koji su saveznici EU ne putuju u Moskvu.

– Kad je riječ o posjeti Rusiji, naši saveznici ne idu u Rusiju. Naša podrška je tu i zato sam ovdje. Trebaju nam konkretni rezultati – zaključio je Varhelji.

Share this Article