ZNATE LI ŠTA JE “ZLATNO MLIJEKO”?: Kardiologinja izdvojila 6 jutarnjih napitaka koje je dobro piti za zdravije srce

4 Min Read

Jeste li ikada razmislili kako bi izgledao doručak koji će štiti zdravlje srca? Vjerujte, lako ga je pripremiti, a za one koji vole kafu dobra je vijest da i kafa može biti uključena.

Prema riječima doktorice Mariell Jessup, kardiologinje, i napici mogu odličan način za zaštitu zdravlja srca. Evo o čemu se radi.

1. Voda

Za zdravlje srca voda je esencijalni napitak jer će krvnim žilama dati hidrataciju, a one će stoga bolje funkcionirati. Dovoljne količine vode će omogućiti arterijama da lakše prenose kisik tijelom kroz tijelo i olakšati organizmu da izbacuje štetne tvari. Voda će pomoći i pri održavanju tjelesne temperature ali i probave. Ukratko, čaša vode nakon buđenja je odličan potez za zdravlje srca.

2. Kafa

Jedna ili dvije šoljice kafe mogu biti dio zdrave prehrane, a konzumacija kafe se pokazala kao način za prevenciju bolesti srca. Ako pijete toliko kafe da postajete nervozni i anksiozni, morate pripaziti. No kako je svaki organizam različit, ali oko 400 miligrama kofeina u danu se smatra sigurnom količinom. Dobro je i popiti malo vode dok čekate da se kafa skuha jer je kofein i diuretik pa ćete vjerojatno i više vode iz tijela izbaciti. Čaša vode će izgubljenu tekućinu nadoknaditi.

3. Odaberite voćne sokove

Uz voće možete dodati i povrće, a odličan su izbor bobičasto voće, kelj, mrkve, grožđe, celer, trešnje, narandže i brusnica. Sve nabrojano voće štiti zdravlje srca jer sadrže flavonoide i polifenole, smanjuju upalne procese i tako mogućnost da će se kod vas razviti bolesti srca.

4. Smoothie za zdravo srce

Ako želite malo „jači“ napitak za jutro, razmislite o onome punom antioksidanata, proteina, vlakana i omega 3 masnih kiselina. Orašasti plodovi, sjemenje, bobičasto voće… svi se povezuju sa smanjenjem krvnog pritiska, manjim rizikom od razvoja raka. Vlakna iz ovih namirnica će se pobrinuti za kontrolu šećera u krvi.

5. Zeleni čaj

On je pun polifenola, fitohemikalija sa svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus. Nekoliko velikih istraživanja potvrdilo je da redovno konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od udara i bolesti krvožilnog sistema. Ovaj napitak može smanjiti holesterol, ali čini se da nema utjecaj na krvni pritisak.

6. Zlatno mlijeko

Poznato je protuupalno djelovanje kurkume, a smatra se i jednim od najsnažnijih utjecaja ove začinske biljke. Ponovno je za taj utjecaj zaslužan kurkumin, a konzumiranje kurkume može prevenirati i nastanak bolesti poput artritisa, visoke razine holesterola i hronične boli koje mogu nastati zbog dugotrajnih upala. Prema pisanju klinike Cleveland, kurkumin iz kurkume je prava zvijezda kardiovaskularnog zdravlja. Kurkumu možete dodati jelima ali i pripremiti zlatno mlijeko od nje, jedan od najzdravijih napitaka.

Za njega vam je potrebno 2 šoljice mlijeka, kašičica kurkume, kašičica đumbira, prstohvat crnog bibera i med po želji.

Mlijeko, kurkumu, đumbir i biber zagrijte u širem loncu. Miješajte dok se svi sastojci ne stope. Pustite da smjesa zavrije i da se počni pojavljivati mjehurići na rubovima lonca. Promiješajte i pustite da vrije još minutu-dvije, ali pripazite da mlijeko ne zagori. Dobro promiješajte, ugasite vatru i pustite da napitak odstoji još 10 minuta. Dodajte med i konzumirajte toplo.

Share this Article