DEREK CHOLLET DIREKTNO: “Schmidtova intervencija je udar na etnonacionalizam, nećemo dopustiti da se BiH rasturi”

3 Min Read

Viši savjetnik Američkog ministarstva vanjskih poslova (State Department) Derek Chollet je pred Senatskim komitetom za vanjske poslove danas govorio i o stanju u Bosni i Hercegovini.
Konstatovao je da je za mnoge u američkoj administraciji angažman na Zapadnom Balkanu (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija) predstavlja stvar ličnog.

Prema njegovim riječima, politika Sjedinjenih Američkih Država je zasnovana na jednostavnom principu – slobodna, prosperitetna i mirna Evropa, a Zapadni Balkan je nedostajući dio slagalice.

Kao najveći izazov je istakao odnose između Srbije i Kosova. Govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini, Chollet je za Dejtonski mirovni sporazum kazao da to nije jednostavan mir. Upozorio je da će biti posljedica po one koji ugrožavaju ovaj sporazum.

“Korupcija, demokratsko zaostajanje, zapaljiva retorika uznemiravaju i potkopavaju temelje Dejtona. Tome se protivimo i bit će posljedica zbog toga”, naglasio je.

Istakao je da SAD žele, kako je izjavio, punu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Chollet je podsjetio da je nacionalistička retorika zapaljiva i zabrinjavajuća.

Ukazao je da su fokusirani na problem korupcije za koju je istakao da je uzrok mnogih drugih problema. Naveo je da je u Bosni i Hercegovini na djelu kronizam (nepotizam u politici i ekonomiji) te je Bosnu i Hercegovinu nazvao zarobljenom državom. Poručio je da SAD neće dopustiti da se Bosna i Hercegovina, kako je naglasio, rasturi.

Kao dobrom vijesti je istakao to što su formirane Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i državna vlast. Smatra pozitivnim intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u svrhu formiranja Vlade FBiH.

“Da, Ured visokog predstavnika (OHR) ima posebne ovlasti i to je pozitivna stvar. Mislim da je to udar na etnonacionalizam. Sada je potrebna funkcionalna vlada koja će raditi za svoje građane”, kazao je.

Podsjetio je na američke sankcije pojedinim bh. političarima, izdvojivši predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD).

Chollet i posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar su pred Senatskim komitetom za vanjske poslove kao najveće izazove po Zapadni Balkan istakli utjecaj Kine i Rusije, korupciju, pitanje energetske nezavisnosti i kibernetičku sigurnost.

(Klix.ba)

Share this Article