U POTRAZI ZA DOBRIM VIJESTIMA: Farma pilića Bioss iz Srebrenice nastavlja s radom, novi vlasnik zadržao radnike

2 Min Read

Srebreničanin Mušan Duraković preuzeo je poslovanje farme pilića Bioss iz Srebrenice, za koju je prije godinu dana opstanak bio neizvjestan, jer je zbog neprofitabilnosti tadašnji vlasnik najavljivao njeno zatvaranje.
Duraković je odlučio kupiti farmu kako bi zadržao mlade zaposlenike kojih je trenutno osmero. Po turnusu proizvodi 60 hiljada pilića, a samo na godišnjem nivou isporučuje oko 350 hiljada pilića.

“Nastavio sam poslovanje jer sam sa ovih prostora, a prije svega cilj mi je bio zadržati mlade radnike. Oni su svi porodični ljudi. Tokom preuzimanja farme zatekao sam loše stanje i lošu opremu. Sve smo to prebrodili i nastavili s radom. Trenutno stanje nije zadovoljavajuće, ali korak po korak nadam se da će biti bolje”, izjavio je Feni Duraković.

Kaže da su uspostavili poslovnu saradnju s kompanijom Madi iz Tešnja, a u planu je i proširenje proizvodnje.

“Peradarstvo nema podršku države, ni vrijednih poticaja. Podsticaj koji dobijamo je oko 10 hiljada maraka na godišnjem nivou i to je nedovoljno u odnosu na troškove koje imamo. Zimi trošimo oko 50 tona uglja po turnusu i oko 80 metara drva, to je trošak veći od 20 hiljada maraka. U ljetnom periodu je 70 posto manje rashoda. Tokom zime smo u minusu, a ljeti pokušavamo da se izvučemo”, ističe Duraković.
Kaže da je područje Srebrenice idealno za peradarstvo jer se životinje uzgajaju u zdravoj i čistoj sredini. Izrazio je razočarenje odnosom vlasti jer ne podržavaju mlade u Srebrenici koji hoće da rade i žive od svog rada.

Share this Article