VARNICE U NOVOJ KOALICIJI: Entuzijazam nije dugo trajao, hoće li Milorad Dodik srušiti zakone o vanjskim poslovima BiH i VSTV-u…

6 Min Read

Usvajanjem Zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine u Vijeću ministara BiH osigurana je pretpostavka da Strategija vanjske politike konačno bude zamijenjena zakonom. Baš kao što je i Prijedlog zakona o VSTV-u BiH na početku usklađivanja sa odredbama Evropske unije. Iako sadržaj zakona nije potpuno poznat javnosti, nakon dugog čekanja spremni su za parlamentarnu proceduru, a upravo tamo bi mogao uslijediti zastoj. I prije nego što su se našli pred parlamentarcima, otpor SNSD-a za sada je najglasniji.

Vanjska politika Bosne i Hercegovine godinama je vođena na Strategiji. Bez zakona nisu jasno definirana pravila, prava i obaveze. Bilo je prijedloga i pokušaja, ali svaki put bezuspješno. Sve do značajnog iskoraka novog saziva Vijeća ministara BiH. Na sjednici s predznakom historijska, državni ministri su jednoglasno usvojili Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH. Prvi je to korak do zakonskog okvira.

„Ovaj zakon više tehnički ili organizacijski uređuje naše funkcionisanje. Ne zadire niti je, ne daj Bože, suprotan Ustavu i zakonima, niti strategijama vanjske politike BiH“, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Zeleno svjetlo Vijeća ministara dobio je i Prijedlog zakona o VSTV-u BiH, jedan od reformskih zakona s liste uvjeta za pridruživanje Evropskoj uniji. To je zakon koji bi trebao iz temelja urediti bh. pravosuđe i osigurati vladavinu prava.

„Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH temelji se na načelima integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, transparentnosti rada, odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija kao i načelo dvostepenosti pri odlučivanju“, kazao je HDZ-ov ministar pravde BiH Davor Bunoza.

Ipak, entuzijazam nije dugo trajao. Ono što je usvojeno na “historijskoj sjednici” Vijeća ministara BiH, dalje mora na potvrđivanje u Parlamentarnu skupštinu BiH. Već u prvim reakcijama nakon sjednice, čini se, tamo prohodnosti za ove zakone neće biti. Iako je podržao zakone, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) nije siguran da će ga slijediti stranačke kolege u Parlamentarnoj skupštini BiH: „Mi i danas mislimo da sudije i tužioci treba da odgovaraju našim institucijama. To je naše opredjeljenje, to je naš politički stav“.

Isto je potvrdio i šef stranke Milorad Dodik: „Nisam bio u prilici da komuniciram sa članovima Vijeća ministara BiH, ali sigurno ne bi glasali za neke odluke koje su bile tamo. Očigledno je da muslimani pokušavaju da uvjetovanjem dobijaju neke stvari, ali ništa to nije završeno“.

U SNSD-u kao jednu od primjedbi navode prenošenje određenih nadležnosti s Predsjedništva BiH na ministra vanjskih poslova bez obzira na to iz kojeg naroda on dolazi. Iako priznaju da je ministar Konaković uvažio nekoliko njihovih amandmana, podrška Zakonu nije sigurna.

„Mislim da je važno da se zakon uputi u proceduru parlamenta i uputi se u redovnu proceduru i omogući da se kroz amandmanski dio zastupnici odrede o tom zakonu“, kazao je ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Ni opozicija iz RS-a nije optimistična. U SDS-u, prema tvrdnjama Mladena Bosića, još nisu utvrdili stav prema usvojenim zakonima. S druge strane, ni PDP nije opredijeljen. Čekaju sadržaj zakona, koji će i presuditi. No, za SNSD znaju. Ako zastupnici potvrde zakone, SNSD će ih u Domu naroda zaustaviti.

„Oni imaju četiri delegata u Domu naroda od pet srpskih. Četiri koji mogu da zaustave svako zakonsko rješenje i ovdje se u suštini ne pita ni HDZ, ni Trojka, ni bilo koji dio te bošnjačke vladajuće političke strukture – nego isključivo SNSD i Dodik“, kazao je Branislav Borenović, PDP-ov zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Iako najave ne obećavaju, resorni ministri se nadaju da će zakoni proći parlamentarnu proceduru. Ministar pravde Bunoza vjeruje u potrebu za boljim rješenjem: „Ja nemam saznanja da neko neće podržati ovaj zakon u zakonodavnoj proceduri. Moram naglasiti da smo na Vijeću ministara BiH ovaj zakon usvojili konsenzusom i smatram da je ovo, zapravo, zakon koji je puno bolji u odnosu na ono što trenutno imamo“.

Ministar vanjskih poslova Konaković tvrdi da nastavlja pregovarati i uvjeravati: „Sa svim zastupnicima ću obaviti razgovore i konsultacije, lobirat ću, šarmirat ću, objašnjavat ću sve što mogu uraditi da ovaj dokument ugleda svjetlo dana“.

Hoće li se nastaviti niz dogovora između koalicionih partnera, pokazat će odluke u Zastupničkom i Domu naroda BiH, gdje većinu imaju predstavnici vladajuće koalicije – HDZ-a BiH, SNSD-a i Trojke? Dom naroda još neće zasjedati, a Zastupnički dom nastavlja gdje je stao prije mjesec dana. Na novoj sjednici bit će nedovršeni stari dnevni red, osim ukoliko Kolegij ne odluči uvrstiti nove tačke i pred zastupnike servirati Zakon o vanjskim poslovima i Zakon o VSTV-u BiH.

Share this Article