EDHEM BIČAKČIĆ OTVORENO: Za stagnaciju SDA odgovorno je rukovodstvo stranke, a ono bi trebalo biti multietničko

2 Min Read

Novoizabrani predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH Edhem Bičakčić gostovao je sinoć u emisiji “Polis” na TVSA, te govorio o svojim planovima u okviru funkcije koju obavlja, neriješenim pitanjima između IZ BiH i entiteta RS, kao i o aktuelnoj situaciji u Stranci demokratske akcije, čiji je i dalje član.

“Meni je posebna čast kada sam izabran za predsjednika Sabora IZ, na neki način nastavljam i površnu tradiciju jer još je moj pradjed pisao i bio potpisnik 40 Bošnjačkih intelektualaca da se ustanovi institucija reis-ul-uleme. Smatram to nastavkom dobre porodične tradicije. Pokušat ću da uradim sve ono što Ustav IZ propisuje i što je nadležnost Sabora. Ja sam optimista na tom planu da ćemo uspjeti da postignemo konsenzus”, rekao je Bičakčić.

Dodao je da posljednje izjave iz Republike Srpske idu u pravcu pravljenja Sporazuma sa IZ.

“To ohrabruje, ali još nijednom nije to stavljeno pred Predsjedništvo, pa da se vidi ima li spornih tačaka i kako da to i otklonimo. Drugi važan segment je imovina, odnosno restitucija. IZ ima svoje vakufe, to je naša tradicija, ekonomska osnova IZ… Za mene je neprihvatljivo to da mnoge općine upravljaju vakufskom imovinom potpuno neovlašteno. Tu ćemo tražiti i aktivnu ulogu visokog predstavnika”, kaže Bičakčić.

Bičakčić je negirao da je Islamska zajednica BiH pod utjecajem politike:

“IZ je izvan politike, ona je poseban segment, zajednica svih muslimana u BiH. Ne želimo da IZ bude sudionik politike. Vjerskim službenicima nije preporučeno da učestvuju u radu političkih stranaka, formalno-pravno. To se uglavnom poštovalo”.

Za stagnaciju SDA je, kako kaže, odgovorno aktuelno rukovodstvo te stranke. Naglasio je i da smatra da rukovodstvo SDA treba biti multietničko.

Govoreći o svojoj ulozi unutar SDA, Edhem Bičakčić je za TVSA rekao da ga “nisu nikada izbacili” iz članstva stranke, ali da on ne učestvuje aktivno ni u kakvim stranačkim aktivnostima.

(SB)

Share this Article