Pas lutalica pronašao i zaštitio slijepu staricu pored rijeke

3 Min Read

Psi su neka od najnevjerojatnijih stvorenja na planetu, piše kohajone

Pametni su, puni ljubavi, blesavi su i iznimno su odani i zaštitnički nastrojeni prema onima do kojih im je stalo. Dva psa u Nepalu podigla su svoj posao zaštitnika na višu razinu. Internetom se vrte fotografije koje prikazuju ova dva psa kako čuvaju bespomoćnu ženu.

Ake Srisuwan objavio je dvije fotografije pasa i starije žene na svojoj Facebook stranici.

Prva slika je krupni plan psa lutalice koji sjedi pored jadne bake koja leži na obali rijeke. Druga slika je prikazivala širu snimku obale rijeke zajedno s drugim psom koji je ležao malo dalje, ali paralelno s položajem starice. Žena je navodno bila slijepa i pronađena je kako spava na rubu obale, sva blatna i mokra. Tada je Srisuwan primijetio čudnu situaciju. Gledajući izdaleka, nije se moglo do kraja razaznati što se događa, ali kad je Srisuwan zumirao kamerom, postalo mu je jasno — ta dva psa čuvala su staricu.

Odmah je bio ganut nakon što je shvatio čemu je upravo svjedočio.

Korisnici Facebooka koji su vidjeli fotografiju osjetili su sućut i sažaljenje prema ženi koja je spavala na blatnoj obali rijeke. Neki komentari također su pohvalili odanost pasa jer nikada nisu napustili ženu. Fotografije koje su kružile privukle su pozornost lokalnih vlasti koje su odlučile pomoći ženi. Nakon što je objava dobila 762 reakcije i 58 dijeljenja na Facebooku, primijetili su nadležni i odmah su krenuli pomoći jadnoj ženi i njezinim pouzdanim pratiteljima. Nepal News Update izvijestio je da su žena i njezini psi bili na liječenju u lokalnoj bolnici.

Ove fotografije savršen su primjer nepokolebljive odanosti pasa.

Postoji mnoštvo priča o psima koji pokazuju odanost svojim vlasnicima. U nekim kulturama psi se tretiraju kao duhovni čuvari te od njih grade svetišta i kipove. Jedan od razloga zašto su psi tako odani je to što su životinje čopora. Prije nego što su psi uopće pripitomljeni, njihovi najraniji preci vukovi putovali su u čoporima. Jači vukovi štitili bi mladunce, ženke i najslabije u svojim čoporima.

Ta se osobina prenijela na pripitomljene pse.

Dakle, psi koji su štitili staricu možda su je tretirali kao člana svog čopora. Postoji mnogo drugih razloga zašto psi čuvaju svoje ljudske vlasnike. Prvo, kada prema njima pokazujete ljubaznost tako što ćete ih redovito maziti, hraniti i igrati se s njima, najvjerojatnije vas psi neće vidjeti kao prijetnju i pokušat će uzvratiti tu ljubaznost štiteći vas. Drugi razlog je taj što vas psi vide kao važan izvor hrane i zaklona koji im je neophodan za preživljavanje. Psi su odani do kraja – u to nema sumnje. Ova priča je dokaz.

Izvor: kohajone

Share this Article