“Svećenika koji je zlostavljao 13 dječaka Crkva je sklonila u Italiju. I uvjeravaju da mu je to dovoljna kazna”

6 Min Read

Piše: Sanja MODRIĆ (Telegram)

Taj svećenik Milan Špehar, koji je crkvenim i građanskim vlastima priznao da je seksualno zlostavljao 13 dječaka – od kojih je najmlađem bilo šest godina, a najstarijem trinaest – nalazi se u Italiji. ”Živi u Italiji”, rekao je u svom obraćanju javnosti nadbiskup Riječke nadbiskupije Mate Uzinić, ”u zatvorenom benediktinskom samostanu, u molitvi i pokori”. Dok sam to gledala na televiziji, pitala sam se čuje li nadbiskup Uzinić sam sebe?

Dakle, pohotljivac koji je svoje prljave šape stavio na dječačića od šest godina i na još 12 malih žrtava, ”živi u Italiji”. Njegov život ”u molitvi i pokori” lako je zamisliti. U samostanu mu je ljeti hladovito, a zimi mu je toplo. Ima sobu i udobnu postelju. Pokrivač mu miriše na štirku i apeninski vjetar. Dobiva krepke obroke. Odmara se i čita. Kad ga je volja, prošeta po vrtu u kome su zasađeni tulipani i frezije. Popodne mu donesu mlakog čaja, a subotom krafne koje ispeku redovnice.

Čuje li nadbiskup Uzinić sam sebe? Jer ovakvo pogano čudovište u čednoj redovničkoj halji, ne bi smjelo ”živjeti u Italiji” budući da mu je mjesto u hrvatskom zatvoru.

Oni su ga sklonili. Crkva. U crkvu

U redu, Uzinić ne može nikoga poslati u zatvor, a pravosuđe koje je zaduženo za slanje u zatvor nije odradilo svoje iako je slučaj kod njih. Ali očito da su svećenika Milana Špehara sklonili na vrijeme. Oni su ga sklonili. Crkva. U crkvu. Nije otišao sam, niti mu se zaklonište izvan domašaja Hrvatske samo širom otvorilo nakon što je počinio gadljiva zločinstva na štetu trinaestero male djece.

Tu su djecu roditelji slali u Crkvu s punim povjerenjem, vjerujući da će tamo dobiti nešto što će ih zauvijek obogatiti. A dječaci su umjesto toga dobili ruku na spolovilu. Geste i riječi koje nisu razumjeli. Dah na vratu. Gnušanje. Strah. Prijezir prema samima sebi. I traumu za cijeli svoj odrasli život.

Čitam danas komentare pod tekst o ovoj strahoti. Jedan kaže: ”Moj susjed je kao mali bio žrtva svećenika pedofila. Danas ima više od 60 godina i čitav svoj život ne može podnijeti dodir muške ruke u smislu da ga neko zagrli, potapša po ramenu na fešti i slično.”

Svećenici i kolege nisu znali s kim žive?

Iritantno je što ovo Uzinićevo ”u pokori i molitvi” nekako sugerira da svećenik Špehar primjereno ispašta za svoja zlodjela. Možda nadbiskup nije htio da to tako zazvuči, ali točno tako je ispalo. Više nije s nama, nemamo više ništa s njim, eno ga negdje u Italiji, predao se pokori i molitvi.

A Špehar je dugo bio velika faca u Crkvi, čašćen i poštovan, a pogotovo u Riječkoj nadbiskupiji. Na Teologiji u Rijeci odgajao je studente i držao kolegije iz ”Psihologije”, ”Duhovnog bogoslovlja”, ”Svećeničke duhovnosti” i tako dalje. I dogurao je do zvanja rektora riječkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Cijelo vrijeme bio je okružen mladima i djecom.

Sada se razotkriva da njegova seksualna patologija, u kojoj je godinama vrebao male dječake, nije bila baš tolika tajna. Priče su kolale, mladi bogoslovi su se povjeravali jedan drugome. Pa zar je moguće da svećenici, profesori i kolege s kojima je dijelio dužnosti i životni prostor nisu znali s kim žive? Nije moguće. Ali očito su okretali glavu dok se vrč nije slomio.
Kada će drugi nadbiskupi progovoriti?

Dok je javnosti podnosio svoj izvještaj o slučajevima kojima se bavio posljednje dvije i pol godine, i sam je Uzinić priznao da je Crkva u Hrvatskoj blagonaklona prema seksualnom zlostavljanju, pri čemu se perverzni svećenici s vrha štite, a njihovi zločini zataškavaju.

Devet svećenika otkriveno je na riječkom području, ali razmjeri su, smatra nadbiskup, znatno veći nego ono što se prijavi. A drugdje? Šute. Hrvatska ima 17 biskupija i 5 nadbiskupija. Kada će njihovi biskupi i nadbiskupi progovoriti i hoće li ikad? I zašto šute vjerničke zajednice? Ili netko stvarno vjeruje da samo u svećeničkom zvanju na riječkom području ima pedofila i pohotnika, a drugdje je sve bistro i nevino kao gorski zrak?
Svaki drugi pedofil bio bi uhićen odmah
Može se biti čista srca pa povjerovati Uziniću da stvarno želi da se bolest u Crkvi iščisti. Mogu se ozbiljno uzeti njegove molbe za oprost i pozivi svima da pomognu ne bi li se iz crkvenih odaja istrijebilo seksualno zlostavljanje i pedofilija.

Ali sasvim je nepobitno da je Uzinić u upadljivoj manjini prema drugoj strani koju zorno predstavlja đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Od njega smo, naime, baš nedavno čuli kako svećenika pedofila iz Sotina nije maknuo iz službe ”da mu ne sruši cijeli svijet”.

Dok se snage barem ne poravnaju – a do toga može doći samo ako pritisnu vjernici – nema tu ni raščišćavanja ni ozdravljenja. A civilne vlasti treba pitati zbog čega svećenik Milan Špehar nije uhićen odmah, prije dvije godine, kao što bi to bio svaki drugi pedofil s 13 žrtava, među kojima je jadno dijete od samo šest godina.

Share this Article