POSLJEDNJI ISPRAĆAJ VELIKOG KNJIŽEVNIKA: Klanjana dženaza Dževadu Karahasanu (FOTO)

2 Min Read

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu klanjana je dženaza bosanskohercegovačkom književniku, dramatičaru, esejistu i romanopiscu Dževadu Karahasanu.

Na posljednjem ispraćaju bh. akademika pojavio se veliki broj građana. Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Dževad Karahasan je preminuo je 19. maja u 70. godini života kada je izgubio bitku sa opakom bolešću.

Karahasan je jedan od najznačajnijih bh. književnika, čije su knjige prevedene na 17 jezika. Od 2008. bio je domaći član, a od 2012. godine dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Bio je i član Njemačke akademije za jezik i umjetnost.

Danas je održana i komemoracija povodom njegove smrti u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Akademici su biranim riječima govorili o velikom čovjeku i najprevođenijem bosanskohercegovačkom piscu, pored Ive Andrića, kako je o njemu kazao dopisni član Odjeljenja za umjetnost Akademije Mile Stojić.

“Sjećam se da je ispravljao mnoge profesore. Šalio se, sličio je romantičnom pjesniku. Precizna logika i emocije bile su karakteristika njegovog govora. Nije mario sa savremene trendove, težio je ka umjetnosti i svim svojim djelima. Bavio se kazalištem, tokom agresije na BiH pomagao je u Vojnoj bolnici, učio je njemački jezik i šta sve ne…”, prisjetio se Stojić.

Share this Article