Domaće kocke za supu: Umjesto preslanih kupovnih, napravite zdrave

2 Min Read

Kocke za supu je prilično jednostavno za napraviti, a okus se može prilagoditi prema željama – malo više povrća, malo manje soli. Osim za supu služi za brzu pripremu standardnih variva ili ‘kompliciranijih’ jela. Domaće kocke za supu su ‘as iz rukava’ u danima kad nemate puno vremena za kuhanje, a želite svojoj porodici pripremiti nešto ukusno i zdravo. Prave se lako i brzo, a jednom kada ih spremite, mogu dugo trajati.
Sastojci

1 manji krompir

1 veća mrkva

1 manja tikvica

1 manja glavica luka

pola vezice peršina

100 g soli

kašika ulja
Priprema

Za početak dobro oprati povrće. Nakon pranja pustite da se povrće dobro ocijedi i krenite sa čišćenjem. Sastojke nasjeckati i staviti u teflonsku tavu u kojoj se sastojci neće zalijepiti za dno. Naliti malo vode i prodinstati dok ne ispari sva tekućina koju pusti povrće. Dodajti sol i ulje i miješati nekoliko minuta. Samljeti sve sastojke i vratiti na tavu kako bi se malo osušili.

Kada se dobije smjesu gusta poput tijesta, maknuti je s vatre i rasporediti po papiru za pečenje. Napraviti od smjese pravougaonik debljine oko 1 centimetar i zamrznite na 12 sati. Nakon toga narezati ga na kockice. Svaku kockicu uviti u papir za pečenje i staviti u frižider.

Od ove smjese se može dobiti 9 kockica, a povrće se izmijeniti po želji i ukusu. Kada poželite supu, samo izvadite jednu kockicu, spustite je u litar proključale vode i kuhajte nekoliko minuta. Bit će još ukusnija ako dodate i rezance ili noklice, svježu mrkvu i peršun.

Share this Article