Zdrave promjene za dijabetičare

3 Min Read

Nažalost, sve je više ljudi kojima se dijagnosticira dijabetes tip 2 ili preddijabetes. To stanje može uzrokovati puno boli, frustracije i osjećaj poraza. Na sreću, puno je dostupnih lijekova i načina na koje se stanje može kontrolirati i pomoću kojih svakodnevica može biti puno ugodnija.

Kontrola šećera
Za osobe koje imaju dijabetes ili preddijabetes, kontrola šećera u krvi je često glavni fokus. To se može postići kroz promjene koje uvedete u svakodnevicu, poput prehrane ili fizičke aktivnosti, ali i korištenja lijekova. Prema riječima stručnjaka za nutricionizam i prehranu, najbolji doručak za sve koji žele šećer u krvi držati pod kontrolom je onaj koji sadrži namirnice s lako topivim vlaknima.

Prema riječima nutricionistice Rašel Fajn (Rachel Fine), unos topivih vlakana može pomoći pri kontroli šećera u krvi ujutro.

– Zobena kaša i doručak s cjelovitim žitaricama namirnice su koja sadrže takva vlakna, a ona kada se probavljaju stvaraju supstancu sličnu gelu koji putuje kroz probavni trakt i usporava apsorpciju šećera u krvotoku – pojašnjava te dodaje kako je rezultat bolja kontrola šećera s umjerenim porastom glukoze i inzulina.

Unos proteina
Osim što je dakle važno za doručak pojesti i namirnice koje sadrže vlakna, nutricionisti savjetuju i proteine kao dobar dodatak takvom obroku. Prema riječima nutricionistice Džastin Čen (Justine Chan), proteini su važan faktor snižavanja šećera u krvi.

– Kombinacija ova dva sastojka u doručku će vam sigurno pomoći pri kontroli šećera u krvi jer se nećete samo zasititi ugljikohidratima, a obrok će se polako probavljati. Kada se probava usporeno odvija, šećer će postepeno ulaziti u krvotok i tako će biti i niža njegova razina.

Čudesne sjemenke
Chia sjemenke su čudesne sjemenke s iznimnim nutritivnim vrijednostima zbog čega su i, potpuno opravdano, jedna od najpoznatijih i najkorištenijih namirnica koje nose oznaku „superhrane“. Zbog njihovih iznimnih svojstava nutricionisti savjetuju njihovu redovnu konzumaciju. Chia sjemenke su bogate vitaminima i mineralima, a sadrže i sva tri makronutrijenta: složene ugljikohidrate, zdrave masti i kvalitetne proteine.

Orasi i šumsko voće
Orasi sadrže važne nutrijente koji će ubrzati mršavljenje, a to su zdrave masnoće, proteini i vlakna koja će vas zasititi. Porcija oraha sadrži 4 g proteina, 2 grama vlakana i 18 grama zdravih masnoća, od kojih su neke omega 3 masnoće koje djeluju protuupalno i povezane su s prevencijom pretilost.

Šumsko voće je dobar izbor jer neće samo obroku dodati zanimljive boje i slatkoću već se radi o savršenom izvoru vlakana koji će isto tako napuniti tijelo jakim antioksidantima biljnog porijekla. Šumsko voće ima nizak glikemijski indeks i dat će tijelu gorivo uz dodatnu dozu vlakana i nutrijenata koji pomažu kod kontrole kilograma. Jedna mala porcija sadrži oko 5 grama vlakana.

Share this Article