6 NAMIRNICA KOJE ČISTE ORGANIZAM OD NATALOŽENIH TOKSINA: Uvrstite ih u jelovnik i poboljšajte opšte zdravlje

2 Min Read

Proleće je idealno vreme da svoje telo očistite od toksina koji su se nakupljali tokom zime od teške hrane i boravka u zatvorenom prostoru. Naše telo radi na uklanjanju toksina tokom celog dana, a određena hrana mu pomaže da se taj proces olakša.

Donosimo šest namirnica koje će blagotvorno uticati na vaš organizam. Neke konzumirajte same, a neke možete i kombinovati i sa drugim namirnicama…

Grejpfrut

Ovo voće je bogato nutrijentima, uključujući vitamine A, C i B1, kao i pantotenskom kiselinom, vlaknima, kalijumom i biotinom. Enzimi koje sadrži takođe pomažu u razlaganju masti, zbog čega je grejpfrut dobra pomoć i u mršavljenju.

Avokado

Avokado je prepun antioksidanata koji pomažu telu da izbaci štetne toksine. Dodatni plus je to što je ova namirnica puna nutrijenata – sadrži oko 20 različitih vitamina i minerala koji smanjuju rizik od gojasnosti, dijabetesa i srčanih bolesti.

Spanać

Ne samo što sadrži malo kalorija, već je i pun nutrijenata! Spanać sadrži vitamine A, C, E i K, kao i tiamin, folate, kalcijum, gvožđe, magnezijum… Flavonoidi u spanaću sprečavaju oksidaciju holesterola u telu tako što deluju kao antioksidanti.

Kelj

Moćna namirnica bogata je aminokiselinama koje sjajno deluju na mozak, ali i na holesterol. Takođe, pomaže i u regulaciji krvnog pritiska zbog toga što sadrži dosta magnezijuma i kalijuma.

Brokoli

Ovo veoma moćno povrće sadrži sulforafan, koji pomaže u borbi protiv inficiranih ćelija u telu. Takođe, brokoli povećava sposobnost jetre da izbaci otrove iz tela.

Cvekla

Povrće koje u Srbiji najčešće jedemo kao zimnicu puno je nutrijenata! Cvekla sadrži betain, koji pomaže jetri da izbacuje toksine, ali i vlakna koja se nazivaju pektin, a koja pomažu u izbacivanju toksina koji su pročišćeni iz jetre – to je čini možda najmoćnijom namirnicom u borbi protiv otrova u telu!

Autor: Stil

Share this Article