ČILI DA BI ZDRAVI BILI: Jedna vrsta paprike sprječava srčani udar i razbija trombove

2 Min Read

Najpoznatija vrsta čili paprike bila je predmet istraživanja mnogih iscjeljitelja. Svi oni su bili zadivljeni ljekovitim svojstvima koja ova sorta paprike posjeduje.

Najbitnije je da kajenska paprika ima minimalno 90.000 Skovil jedinica po ljestvici za mjerenje ljutine. Potražite je u većim supermarketima, orijentalnim ili bio-prodavnicama.

U slučaju da blizu imate ovakvu čili papriku, bolesniku treba dati mješavinu jedne male kašičice kajenske paprike pomiješane u čaši vode da popije, naravno, pacijent mora biti pri svijesti.

U slučaju da je osoba u nesvijesti, možete koristiti ekstrakt kajenske paprike – nakapajte bolesniku nekoliko kapi ispod jezika.

Ova namirnica djeluje tako što pojačava puls i dovodi krv u sve dijelove tela i balansira cirkulaciju. Djeluje hemostatički, odmah zaustavlja krvarenja iz rana i pomaže u oporavku srca.

Osim kod srčanih bolesnika, ova vrsta paprike pomaže i u sprečavanju trombova.

Naučna studija iz 2018. je pokazala da kapsaicin u kajenu ima moćna antikoagulantna i antiinflamatorna svojstva i da konzumiranje kajenske paprike u prahu može spriječiti da se trombociti zgrudavaju i formiraju krvne ugruške. Studija otkriva da se antikoagulantno dejstvo kajenske paprike može ponašati slično lijeku za razrjeđivanje krvi Varfarin.

Da biste koristili ovaj ljuti začin, kupite mljevenu kajensku papriku i pospite je po hrani. Ili možete isjeckati cijele kajenske paprike da napravite čili vodu, čili ulje ili salsu. Ako ne volite začinjenu hranu, probajte dodatak kajenskog paprike u obliku suplementa u kapsuli, ali obavezno konsultujte svog ljekara prije nego što ga isprobate.

(B92)

Share this Article