ZNATE LI ŠTA SE MOŽE DESITI S TIJELOM AKO ČESTO PIJETE MLIJEKO?

2 Min Read

Često se događa da osoba koja vodi računa o tome što jede ipak dobiva na težini. Naime, za vitku liniju nije dovoljno samo brojanje kalorija nego je važno i kako kombinujete namirnice, ali i kako utiču na vaše tijelo.

Također, iznenadit će vas činjenica da pojedine zdrave namirnice mogu nanijeti našem organizmu više štete nego koristi.

Vjerovali ili ne, jedna od njih je mlijeko.

Prisutno je u obrocima koje ljudi svakodnevno konzumiraju, ali nisu ni svjesni koliko može pospještiti stvaranje masnih naslaga na stomaku koje se, čini se, najteže skidaju.

Većina proizvoda od mlijeka sadrži određenu količinu šećera, laktozu, koja zahtijeva jedinstveni enzim laktazu kako bi se probavila.

Nutricionisti ističu da samo u 250 mililitara mlijeka ima 15 grama laktoze što je previše i za osobe koje nemaju apsolutno nikakvih problema s probavom.

Kada unosite u sebe previše mlijeka, ili u slučaju da vam nedostaje laktaze, šećeri će ostati neprobavljeni i u tankom crijevu i započet će njihova fermentacija. Za ovaj proces neophodna je voda, a ona se crpi iz crijeva te može doći i do zatvora.

To će rezultirati pojavom nadutosti dok će se višak šećera pretvoriti u masne naslage.

Kako se riješiti masnih naslaga?

Najbitnije je od svega da osluškujete svoje tijelo. Jedite kada ste zaista gladni, ne iz dosade. Imajte ujednačen ritam spavanja kako bi se sagorjele masti i obuzdala želja za grickanjem.

Zbog pogrešnog odabira hrane i neredovnog spavanja, naš organizam pada u zamku, želja za hranom je mnogo veća i tada ste zarobljeni u ciklusu taloženja masti.

Želja za jelom postaje jača zbog stalnog protoka hormona.

Share this Article