Najnezdraviji način pripreme jaja: Najveći broj ljudi pravi istu grešku

3 Min Read

Kuvanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu da podstaknu upalu u telu. Stoga treba koristiti ulja koja oksidiraju tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, tvrdi dijetetičarka.

Jaja su možda najbolji izbor za dobar doručak, ali je jako važno obratiti pažnju na koji način ih pripremate.

Bjelanjci su nevjerojatan vegetarijanski izvor proteina, a žumanjci su prepuni vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindsey Wengler.

No, kako biste od jaja dobili najbolje, morate paziti kako ih pripremate. Iako ne postoji “pogrešan” način pripreme jaja, neke metode nisu zdrave kao druge, piše Danas.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje u puno ulja i na jakoj vatri.

“Pržite li jaja na maslacu, mogli biste poništiti neke zdravstvene prednosti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masnoća, ali čim dodate maslac u smjesu, zasićene masnoće u vašem jelu se povećavaju. To je nešto što ne želimo, jer je prekomjerna količina zasićenih masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim bolestima”, kaže dijetetičarka Catherine Basbaum.
poster

“Korištenje zasićenih masnoća u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdrave masnoće koje se povezuju s povećanim rizikom od srčanih bolesti“, dodaje dijetetičarka Tara Tomaino.

Tomaino dodaje da ne morate izbjegavati samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine također su loši, kao i kuhanje jaja u loncu ili kajgana koje sadrže velike količine zasićenih masti u obliku vrhnja ili sira. Korištenje tih sastojaka može umanjiti visok nutritivni profil jaja.

Jedino što je nezdravije od prženja jaja je prženje na jakoj vatri.

“Kuhanje na visokim temperaturama oksidira ulja, što može potaknuti upalu u tijelu. Stoga biste trebali koristiti ulja koja oksidiraju samo na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako biste to spriječili – kaže dijetetičarka Rebecca Vasuta.
Koji je najbolji način pripreme jaja?

“Priprema jaja s minimalnom masnoćom ili korištenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuhana ili poširana jaja način su pripreme jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom”, kaže Tomaino.

Osim kako ih kuhate, važno je i kada jedete jaja.

Poslužite jaja s obilnom porcijom povrća za dodatne hranjive tvari i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, špinata i rikule odličan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka.

Share this Article