Spoj kafe i limuna kao novi trend u procesu mršavljenja: Koji su stvarni benefiti?

1 Min Read

U posljednje vrijeme sve češće se na društvenim mrežama mogu pronaći neobični savjeti za mršavljenje.Tako se nedavno pojavio i trend u kojem se preporučuje dodavanje soka od limuna u kafu.
Sok od limuna u kafi navodno bi trebalo pomoći u skidanju masnih naslaga, ali i smanjenju rizika od dijabetesa. Iako kombinacija ova dva sastojka i nije baš ukusna, postala je izuzetno popularna zbog jednostavne pripreme i dostupnosti ovih namirnica.

Ova kombinacija navodi se i kao dobar afrodizijak, ali nutricionisti ističu da ne postoji nikakva nauka koja bi pokazala da ovaj napitak ima takve prednosti.

“Kafa i limun su bogati izvori antioksidansa. Međutim, nema značajnih dokaza koji bi upućivali na to da bi dodavanje limuna kafi moglo ponuditi dodatne zdravstvene prednosti osim povećanja unosa antioksidansa”, navodi nutricionistica Crystal Scott.

Ideja da ova dva sastojka u kombinaciji imaju razne benefite potiče od toga da ispijanje crne kafe i limunada bez dodanog šećera zapravo potiču rad crijeva.

Osim toga, kafa sadrži kofein koji stimulira živčani sistem i daje nam energiju, a limun je bogat vitaminima te se često koristi kao prirodni lijek i to naručito kod prehlade i gripe.

Share this Article