NEUNIŠTIVA ENERGIJA: Čaj od ove biljke vam može pomoći kod svih bolova…

2 Min Read

Ovu višegodišnju biljku krase mesnati debeli listovi puni vode. Možemo reći da raste svuda, a u našim krajevima služi kao ukrasna i kao ljekovita biljka. Iako vam je ova biljka vjerovatno najpoznatija kao lijek za uhobolju i zubobolju, ona ima i druge namjene! Latinsko ime joj je Sempervivum, koji dolazi od latinske riječi semper, što znači uvijek i vivus, što znači živ, a svjedoči o svojoj neuništivosti u najrazličitijim uslovima života.

Sastav biljke i njena namena:

Istraživanja potvrđuju da čuvarkuća u sebi sadrži tanin, biljnu sluz, vrijedne kiseline, flavonoide i ugljene hidrate. U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Ova biljka je stari narodni lijek za uhobolju, oštećenja bubnjića i gubitak sluha. Njen sok se koristi kako bi otopio višak smole u uhu, a nakon korišćenja se primjećuje i smanjenje bola. Istraživanja pokazuju da polisaharid iz soka čuvarkuće djeluje na imunološki sustav i prevenciju mnogih oboljenja. Primenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.

Čaj od čuvarkuće:

Ako imate bolne menstruacije, grčeve, proljeve i čireve, čaj od čuvarkuće odlična je pomoć kod navedenih tegoba. Pripremite ga tako da 10g svježe ili 12g osušene čuvarkuće kuhate 15 minuta u 250ml vode bez šećera. Procijedite i pustite da se ohladi. Čaj se pije ujutro na prazan želudac, a nakon toga svaki sat po jedna kašika čaja.

Share this Article