Ukusniji i zdraviji od kupovnog: RECEPT ZA DOMAĆI KEČAP

1 Min Read

Većini mališana kečap je omiljeni dodatak uz picu, slane palačinke, hamburger, pomfrit… Slatkast i gust, odlično se slaže uz sve vrste slanog tijesta, kao i uz meso i skrobno povrće.

Ukoliko ste ljubitelj kečapa i trošite ga u većim količinama, napravite ga sami u domaćoj radinosti. Recept koji vam donosimo može da parira najboljim fabričkim varijantama, s tom razlikom što ćete koristiti minimalnu količinu konzervansa kako bi kečap što duže opstao.

Sastojci: 5 kg paradajza, 300g šećera, 100g soli, 150g gustina, 100ml šećera, -malo origana, 2g konzervansa

Operite paradajz, pa ga oljuštite i izmiskajte u blenderu. Ukoliko imate mašinu za mljevenje paradajza, ovaj postupak ćete ubrzati.

Sipajte dobijeni sok od paradajza u lonac i kuhajte dok ne uvri do četiri litra. Dodajte razmućen šećer, so, gustin, sirće i origano, pa miješajte dok ne počne da se zgušnjava. Na kraju dodajte malo kozervansa, pa sve dobro izmiješajte.

Vruć kečap sipajte u sterilisane teglice ili staklene flaše, dobro ih zatvorite i okrenite naopako. Staklene posude sa kečapom dobro ušuškajte i ostavite da tako odstoje 48 sati, a onda ih prebacite na hladno mjesto. (Naj portal).

Share this Article