NAUKA JE DOKAZALA: NAPITAK SA OVIM VOĆEM JAČA KOSTI U ZRELOM DOBU

1 Min Read

Starenje je neizbežno, ali različiti delovi tela ga drugačije doživljavaju.

Stare ne samo koža, već i kosti, a da bi bili zdravi, potrebno je unositi dovoljno hranljivih materija. U detinjstvu većina nas je pila puno mleka kako bi telo dobilo kalcijum koji mu je potreban, no kako starimo, optimalna lista poželjnih sastojaka i njihovi izvori se menjaju.

Prema Loren Manaker, stručnjaku za ishranu, postoje hranljivi sastojci na koje vredi obratiti pažnju. To su: vitamin K, magnezijum, kalijum i bor. Ujedno, ona savetuje da u svoje napitke uključite suve šljive kako biste sprečili starenje kostiju.

„Podaci pokazuju da adekvatan vitamin K može povećati mineralnu gustoću kostiju, a kalijum može smanjiti gubitak kalcijuma iz kostiju”, objasnila je Manaker. „Suve šljive sadrže i fenolna jedinjenja koja mogu blokirati resorpciju kostiju i podržati njihovu izgradnju”.

U studiji objavljenoj u British Journal of Nutrition, žene u postmenopauzi koje su jele 50 grama suvih šljiva svaki dan (to je otprilike 5 ili 6 komada) imale su značajno povećanje mineralne gustine kostiju u poređenju s onima koje nisu jele ovo voće.

One dame koje su jele suve šljive takođe su doživele značajno smanjenje serumskih nivoa markera metabolizma kostiju.

Share this Article