BOBICE KOJE ČINE ČUDA: Ovo su benefiti

4 Min Read

Slatke su kao bomboni, ali ipak puno više donose zdravlju, a lako ih ponijeti na posao ili putovanje, potrebno ih je samo oprati i spreme su za jelo. 

Prema riječima nutricionistice Shirlene Reid, grožđe je zdravo voće dokle god ne pretjerujete.

Kako sadrži dosta šećera, pazite na količinu. No ako ste pogledali u trgovini grožđe i razmišljali trebate li ga kupiti ili ne, nakon što pročitate koliko dobrobiti donose zdravlju, nećete više trošiti vrijeme na razmišljanje. 

1. Mozsk će vam biti zahvalan

Ako želite očuvati zdravlje mozga,posegnite za grožđem. Da će ono utjecati na pamćenje tvrdi i nutricionistica Danielle McAvoy, te ističe antioksidante koji se u njemu nalaze i koji pogoduju zdravlju mozga. Ono može i utjecati na bolji krvotok i dotok krvi mozgu, što će poboljšati svakodnevnu koncentraciju. 

Resveratrol je jedan od antioksidanta koji se nalazi u koži grožđa, a dokazano smanjuje rizik od razvoja Alzheimerove bolesti tako što će spriječiti upale u mozgu. 

2. Možete zaboraviti na upale 

Kronične upale su povezane s nastankom raka, bolesti srca, astmom, artritisom… Upravo grožđe sadrži antioksidante kao što je vitamin C, K, polifenoli, a svi oni smanjuju upalu u tijelu. Jesse Feder, nutricionistica pojašnjava kako grožđe, a posebno crveno, sadrži puno resveratrola za kojeg smo spomenuli kako će utjecati na smanjenje upala, uz to će pružiti i zaštitni sloj krvnim žilama kako bi se spriječili ozljede, pa tako i bolesti srca. 

3. Rješenje problema s krvnim tlakom

Ako se on ne kontrolira, može se povećati rizik od razvoja bolesti srca ali i moždanog udara, što su i dalje vodeći uzroci smrti diljem svijeta. No dobra je vijest da je puno načina na koje se tlak može kontrolirati a najbolji je možda hrana. 

Stručnjaci se slažu da grickanje grožđa može pomoći kod kontrole krvnog tlaka jer je puno kalija, a ne sadrži natrij. Kalij dokazano utječe na snižavanje krvnog tlaka tako što će pomoći pri širenju žila te pomoći kod rješavanja viška natrija. 

4. Bolje ćete spavati 

Grožđe je odlična namirnica za večernje sate jer bi vam moglo pomoći da lakše utonete u san, a razlog je u tome što ovo voće sadrži i male količine melatonina, hormona koji pomaže pri regulaciji sna. Pokušajte ga jesti par sati prije spavanja, ali još jednom upozoravamo da pripazite na količinu jer sadrži šećer koji može poremetiti san. 

5. Ako pretjerate, javit će vam se želudac

Kako su bobice grožđa iznimno ukusne, nije teško pretjerati, ali ako to napravite možete i očekivati probleme sa želucem u vidu boli. Prema riječima Reid, to se obično dogodi radi visoke koncentracije fruktoze u grožđu. 

Fruktoza je prirodni šećer koji se nalazi u voću i može dovesti do poteškoća ako se konzumira u velikoj količini. Tanin iz grožđa može uzrokovati nadutost ili bol u trbuhu, ako unosite previše. Tanini isto mogu igrati ulogu jer mogu uzrokovati proljev i mučninu. 

(Ordinacija.hr)

Share this Article