KORISNI SAVJETI: Trikovi koji će vam pomoći da svako jutro ispraznite crijeva; Ako vas muči zatvor, možda je vrijeme za…

2 Min Read

Obavljanje nužde odmah ujutro može vas riješiti osjećaja nadutosti i nadimanja, a od velike je važnosti i da se osjećate bolje tijekom cijelog dana. No, nemojte se uzrujavati ako se ne možete isprazniti čim se probudite.

Ovi će vam trikovi, ako ih uvedete u svoju dnevnu rutinu, pomoći da svako jutro krene dobro.

Redovno pijte vodu

Pijenje dovoljno vode igra ključnu ulogu u probavnom procesu. Prema WebMD-u, voda pomaže hrani koju konzumirate da lakše putuje kroz crijeva. Također osigurava da vaša crijeva ostanu fleksibilna i glatka. Dehidracija je zapravo najčešći krivac za kronični zatvor. Bez vode, vaša stolica može postati glomazna i suha, podsjeća dr. Peyton Berookim, iz Gastroenterološkog instituta Južne Kalifornije i savjetnik BelliWellija.

Pokrenite se

Ako želite pokrenuti stvari, sasvim je logično da se i vi morate pokrenuti. Fizička aktivnost jedan je od ključnih dijelova slagalice u poticanju redovite stolice. Vježbanje može ublažiti zatvor tako što pomaže hrani da brže putuje kroz debelo crijevo. Dr. Berookim kaže da je za to dovoljno šetati samo pola sata svaki dan.

Vlakna, probiotici i zdrave masti

Dodavanje vlakana, probiotika i zdravih masti u vašu svakodnevnu prehranu pomoći će vam da imate jutarnju stolicu, kaže dr. Berookim. Trebali biste unijeti 25 do 28 grama vlakana dnevno. Jedite hranu bogatu vlaknima kao što su chia sjemenke, suhe šljive, borovnice, mljevene sjemenke lana i još mnogo toga, dodaje.

Popijte kafu

Dr. Berookim kafu naziva “najboljim prirodnim laksativom”, ali poznato je da i drugi topli napici poput čaja također potiču rad crijeva. Prema istraživanju objavljenom u recenziranom časopisu Gut, 29% sudionika koji su pili kafu osjetilo je potiv za obavljanjem velike nužde nakon konzumiranja toplog napitka.

Izmasirajte si trbuh

Istraživanja pokazuju da masaža trbuha može pomoći u ublažavanju zatvora i učiniti vašu stolicu mnogo učestalijom. Masaža trbuha može pomoći da se stvari u vašem debelom crijevu pomaknu u pravom smjeru i potisnu stolicu kroz debelo crijevo, kaže dr. Berookim.

(Ordinacija.hr)

Share this Article