7 mjesta u kući koje treba čistiti svaki tjedan

3 Min Read

Postoje stvari koje se moraju prati i čistiti svaki dan, jedna od njih je pranje posuđa, ali to ti je već jasno. Ali znaš li koje dijelove svoga doma trebaš čistiti svaki tjedan i zašto? Prebrišeš li na brzinu kuhinju svaki tjedan, nećeš se kasnije mučiti satima ribajući naslage prljavštine.

Prati rublje – mnogima je ovo jedna od mržih aktivnosti, ali ne zaboravi da se ručnici ne bi trebali upotrebljavati više od tri puta zaredom. Kako bi si olakšala ovaj kućanski posao, bilo bi dobro da nabaviš košaru za bijelo i šareno rublje. Tako ćeš preskočiti jedan korak prilikom procesa pranja rublja.
Čistiti kuhinjske površine – iako ti se možda čini da tvoja mikrovalna pećnica, hladnjak i druge kuhinjske potrepštine ne izgledaju prljavo, vjerojatno su ipak prekriveni otiscima prstiju i hrane. Dovoljno je da ih svaki tjedan prebrišeš s maramicama za dezinfekciju ili čistom spužvom.
Brisati prašinu -osim što izgleda loše, prašina može i uništiti tvoj namještaj. Čestice prašine mogu djelovati abrazivno i ostaviti fine linije na vrlo osjetljivom namještaju. Ako brišeš prašinu suhom krpom, samo je razbacuješ okolo. Zato prašinu treba brisati sa sprejem namijenjenim za to ili krpom koju si prethodno namočila u vodi.
Usisavati tepihe – da, čak i prije nego što golim okom zamijetiš mrvice ili pseće i mačje dlake trebaš ga usisati. Ako ne usisavaš, prljavština se uvlači unutar tepiha, a preko se nakuplja prašina. Važno je redovito usisavati tepihe koji su postavljeni na mjestima gdje se često prolazi poput hodnika ili dnevnog boravka.

Brisati kadu ili tuš kabinu – ova mjesta su topla i vlažna, pa ih svaki tjedan trebaš očistiti kako ne bi ostajale mrlje i nakupljao se kamenac. Ako ti je tjedno čišćenje problem, možda bi ti bilo lakše da obrišeš kadu ili tuš nakon svakog kupanja. Čistiti ogledalo, umivaonik i pod u kupaonici – važno ih je redovito čistiti jer to mjesto gdje se uređuješ i puno je dlaka i odumrlih stanica kože. Kako bi bezbrižno obavljala svoju higijensku rutinu, dezinficiraj kupaonicu jednom tjedno. Dezinficirati wc školjku – školjka je jedno od najprljavijih mjesta u kući, osobito, ako imaš dosta gostiju. Najlakši način čišćenja je da na rubove školjke izliješ dezinfekcijsko sredstvo te potom četkom oribaš školjku, a dasku obriši maramicama natopljenim dezinfekcijskim sredstvom.

Pročitajte više na: https://miss7zdrava.24sata.hr/eko/7-stvari-koje-treba-cistiti-svaki-tjedan-6773 – https://miss7zdrava.24sata.hr/eko/7-stvari-koje-treba-cistiti-svaki-tjedan-6773

Share this Article