Sedam biljaka koje su prava prirodna protuupalna sredstva

3 Min Read

Protuupalne biljke omogućuju suzbijanje reakcija našeg organizma u situacijama u kojima nastaju promjene i pomažu našem tijelu da se izliječi.

Ako, međutim, upala teži postati kronična, tada mogu nastupiti drugi čimbenici koji kompromitiraju zdravstveno stanje do te mjere da se izrode u razne, čak i ozbiljne bolesti.

Da biste se nosili s kroničnom upalom, dobro je promijeniti način života i preferirati zdravije aktivnosti, poput uravnotežene prehrane i bavljenja sportom.

Priroda nam, kao i uvijek, priskače u pomoć kako bismo u kuhinji mogli iskoristiti niz biljaka, koje mogu pomoći tijelu da upalu drži pod kontrolom.

Pogledajmo svojstva najvažnijih sedam:

Kurkuma: Ima protuupalna svojstva zahvaljujući kurkuminu, istom aktivnom sastojku koji joj daje žućkasti ten. Nedavna talijanska studija pokazala je da primjena smanjuje bol i ukočenost uzrokovanu artritisom za 58%, a istovremeno smanjuje ovisnost o klasičnim lijekovima protiv bolova za 63%. Samo uzmite od 400 do 600 mg kurkume u prahu dnevno ili ju koristite u kuhinji.
Vražja kandža: Prepoznata je diljem Europe i Sjedinjenih Država kao snažno pomoćno sredstvo u smanjenju boli kod osteoartritisa. Znanstveno je dokazana njezina moć ublažavanja bolova kod blažih i srednjih bolova u leđima, vratu i ramenima. Potrebne količine su između 600 i 1200 mg 3 puta dnevno.
Boswellia: To je ayurvedska biljka, poznata kao “indijski tamjan“. Njegove kiseline sposobne su vezati se na enzime koji uzrokuju upalu. Primjena bosvelije indicirana je kod artritisa i Crohnove bolesti.
Kajenski papar: Zahvaljujući kapsaicinu, aktivnom sastojku čilija, može biti koristan za liječenje dijabetičke neuropatije i očuvanje zdravlja srca. Može se koristiti u obliku kreme za direktno nanošenje na oboljelo mjesto i u obliku kapsula.
Češnjak je, kao što je poznato, izvrstan protuupalni lijek, posebno za dišne ​​putove, artritis i zdravlje srca, a pretpostavlja se da ima mutageno djelovanje na masne stanice, odgovorne za pretilost. Mali savjet: ako češnjak prije konzumacije izrežete ili zgnječite, pojačat ćete njegovo djelovanje.
Đumbir: Istraživači su otkrili da njegova stalna i dugotrajna upotreba može spriječiti bolesti srca, smanjiti razinu kolesterola i spriječiti zgrušavanje krvi. Preporučuje se 250 mg ekstrakta đumbira četiri puta dnevno.
Zeleni čaj: možda ga mnogi od vas već koriste zbog njegovih antioksidativnih svojstava. Uzimate li dvije šalice zelenog čaja svaki dan, procjenjuje se da može smanjiti mogućnost dobivanja artritisa, bolesti srca, Alzheimerove bolesti, hepatitisa, upalnih bolesti crijeva i raka želuca.

Share this Article