Iz Sarajeva u ponedjeljak kreće humanitarna pomoć za Ukrajinu

1 Min Read

Svjetskom naporu da se pomogne stanovništvu Ukrajine koje se nalazi pod ruskom agresijom, priključila se i BiH.

Institut za razvoj zajednice PROI pokrenuo je sredinom marta akciju prikupljanja pomoći za Ukrajinu, koju će u saradnji sa Ambasadom Ukrajine i Ministarstvom vanjskih poslova BiH poslati u ponedjeljak.

– Sakupili smo 30 paleta u vrijednosti od 110.000 KM humanitarne pomoći koju u ponedjeljak šaljemo u Ukrajinu – kazao je Samir Ibišević koji sa suprugom Ulianom Bakh vodi Institut za razvoj zajednice PROI.

Uliana Bakh je Ukrajinka koja već 12 godina živi u Sarajevu. Porijeklom je iz grada Ivano-Frankivska koji se nalazi na zapadu Ukrajine, udaljen nekih 600 kilometara od Kijeva, a kojin je bio granatiran na početku agresije.

Podsjećamo, danas su se građani Sarajeva okupili na Trgu Suzan Sontag, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, kako bi mirnim protestom iskazali podršku ukrajinskom narodu.

Pod geslom “Stojimo uz Ukrajinu” građani su željeli skrenuti pažnju na granatiranja i patnje kojima su izloženi Ukrajinci, slično onim koje je prolazilo Sarajevo prije 30 godina, tokom najduže opsade u modernoj historiji

Share this Article