Reakcija iz Turske na spaljivanje Kur’ana u Švedskoj

1 Min Read

Ministarstvo vanjskih poslova Turske najoštrije je osudilo slučaj spaljivanja primjerka Kur’ana od strane desničarskih ekstremista u Švedskoj.

U saopćenju Ministarstva najoštrije su osuđeni napadi i provokacije na islam, muslimane, Kur’an i bogomolje, zabilježeni u različitim dijelovima svijeta tokom ramazana, muslimanskog mjeseca posta.
“Kao posljednji slučaj, podli napadi na našu svetu knjigu Kur’an u Švedskoj pokazali su da nisu izvučene pouke iz prošlosti, da još uvijek postoji oklijevanje da se spriječe antiislamski i rasistički provokativni akti i da se zločini iz mržnje otvoreno tolerišu pod izlikom slobode izražavanja”, navodi se.

Dodaje se da će Turska nastaviti borbu protiv prijetnji koje izaziva antiislamski i rasistički mentalitet:

“U tom kontekstu, pozivamo sve zemlje i međunarodne organizacije da poduzmu potrebne mjere protiv islamofobije i rasizma, i očekujemo da se brzo poduzmu učinkoviti i odvraćajući koraci protiv ove prijetnje, a odgovorni budu privedeni pravdi.”

Rasmus Paludan, danski lider krajnje desničarske stranke Stram Kurs, proteklih dana je u nekoliko švedskih gradova uz veliko prisustvo i zaštitu policije spaljivao primjerke Kur’ana i izazivao negodovanje lokalnog muslimanskog stanovništva.

Share this Article