Delegacija EU o prijetnjama Šmitu: Najoštrije to osuđujemo, potpuno je neprihvatljivo i neopravdano

2 Min Read

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci, jučer je održan skup naziva “Sloboda”. Organizator je bio navodno Boračka organizacija RS. Kako je procijenio MUP RS, na Trgu Krajine je bilo između 16 i 18 hiljada ljudi, a jake policijske snage i “Despoti” su se mogli vidjeti u užem centru grada.

Tokom skupa, pojedini prisutni su pjevali pjesmu u kojoj su pozivali na ubistvo visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

– Iz Milića krenula je svita da obori Kristijana Šmita. E moj Šmite ne kači se s nama, ubit će te lole – pjevali su građani prilikom dolaska člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika. Dodika je pratio i harmonikaš, kojeg je “zakitio” sa 100KM.

Povodom ovih skandaloznih prijetnji upućenih visokom predstavniku u BiH, oglasila se i Delegacija EU za portal “Avaza”.

– Iako u potpunosti podržavamo pravo građana na mirno okupljanje i slobodno izražavanje svog mišljenja, najoštrije osuđujemo prijetnje smrću upućene visokom predstavniku Šmitu tokom jučerašnjeg protesta u Banjoj Luci. Ove prijetenje su potpuno neprihvatljive i neopravdane u svakom demokratskom društvu. Politički lideri imaju posebnu odgovornost za smirivanje, a ne raspirivanje tenzija, i ne treba da sudjeluju u tolerisanju ili podržavanju poticanja na nasilje – rekao je glasnogovornik Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, Ferdinand Koenig.

Share this Article