Macron ostaje predsjednik Francuske narednih pet godina

1 Min Read

Prema prvim izlaznim anketama u Francuskoj Emmanuel Macron ostaje predsjednik još pet godina.

Macron je u drugom krugu, baš kao i prije pet godina, pobijedio kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen. Prvi rezultati kažu kako je Macron osvojio 58,2%, dok je Le Pen osvojila 41,8%, dok je apsitinencija na ovim izborima iznosila 28,2%. Macron je ovim rezultatom ostavario četvrtu pobjedu nad Le Pen u dva izborna ciklusa čime je jasno pokazao da ima podršku francuskog biračkog tijela, iako je rezultat bio mnogo bliži u prvom izbornom krugu.

“Od predsjednika očekujem da pokaže drugačije lice jer sada više ne mora razmišljati o reizboru”, izjavio je jedan njegov birač za France24 kod Eiffelovog tornja gdje će Macron održati pobjednički govor.

U Evropi će Macronova pobjeda vjerovatno biti dobrodošla vijesti, jer su se brojni pribojavali pobjede Le Pen pogotovo u teškoj geopolitičkoj situaciji rata u Ukrajini i njene bliskosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Tokom večeri se očekuje i govor Marine Le Pen koja bi trebala poslati poruku svojim biračima o svojoj političkoj budućnosti i namjerama kako da se ponaša u narednom periodu.

Share this Article