Dodik protiv partnera HDZ-a: Nisam za prolongiranje izbora

2 Min Read

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je protiv prolongiranja Opštih izbora. On je to izjavio danas nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a u Banjaluci.

“Ja sam protiv prolongiranja izbora i treba ih održati. Iskustvo lokalnih izbora pokazalo je da je od prolongiranja bilo više štete nego koristi”, istakao je on.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a Dragan Čović, koalicioni partner SNSD-a, smatra da nema uslova za održavanje izbora, jer nisu dogovorene izmjene Izbornog zakona. Centralna izborna komisija (CIK) nedavno je raspisala izbore.

Dodik je rekao da SNSD neće potpisati zajedničku izjavu kojom se obavezuje da će učestvovati u pregovorima za izmjenu izbornog zakona, koje će, kako se očekuje, inicirati predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel.

“Koliko sam shvatio, čuo sam da će doći visoki ljudi iz Evropske unije i tražiti da potpišemo izjavu da ćemo nakon izbora raditi na izbornoj reformi. Prejudiciraju li pobjednike? Nećemo pristati na to. aranžmana“, naglasio je Dodik.

Kako je rekao, nije spreman za ovakve šarade.

“Ne preuzimamo nikakve nove odgovornosti,” dodao je.

Istakao je da izjavu neće potpisati ni da se Michelova posjeta Bosni i Hercegovini zaista dogodi, kako je ranije danas najavljeno. On tvrdi da je SNSD imao sedam prijedloga izmjena Izbornog zakona, a da nijedan nije prihvaćen.

“Učestvovaćemo u onome što smatramo korisnim, a to je da mandat pripada stranci. Ne da jurimo za poslanicima. Stranka određuje kandidate sa svoje liste. Stranka vodi izbore, a ne pojedinci”, rekao je Dodik. .

Govoreći o radu institucija državne vlasti, rekao je da je “javna tajna” da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) ima “ratne strukture AID-a”. On smatra da je tako i u nekim drugim državnim institucijama.

Share this Article