Pet uhićenih u BiH, na biralište donijeli stotine popunjenih listića

3 Min Read

U Bosni i Hercegovini počelo je glasanje na općim izborima na kojima građani te zemlje trebaju izabrati vlast za naredne četiri godine. U sedam sati otvoreno je nešto više od 5900 biračkih mjesta na kojima je moguće glasati do 19 sati.

Pravo glasa na ovogodišnjim izborima ima nešto više od 3.3 milijuna glasača, a oni imaju priliku izabrati 518 dužnosnika na različitim razinama vlasti.

Biraju se tri člana Predsjedništva BiH, 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH, 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH te predsjednik i dva potpredsjednika RS.

Građani BiH glasaju i u dijaspori

U više diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u EU građani stoje u redovima kako bi glasali na izborima. Centar za dijasporu Mreža je objavio fotografije koje pokazuju kako građani BiH u Norveškoj, Njemačkoj i Nizozemskoj čekaju svoj red za glasanje.

Božinović o BiH: Bitno je da što više građana izađe na izbore

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je ocijenio važnim da se što više građana Bosne i Hercegovine odazove na izbore jer je to doprinos demokraciji.

Dodao je kako je najbolji doprinos demokraciji i najbolja zaštita demokracije kad ljudi izađu na izbore, izraze svoju volju i dobiju predstavnike da upravljaju institucijama i najužim dužnostima u Bosni i Hercegovini na temelju njihove jasno izražene volje. Osobno očekuje da će sve proći u redu.

“Očekujem da prođe sve u skladu, u jednoj fer utakmici, koliko je to u ovoj situaciji moguće, odnosno da prođe mirno i da vidimo što će biti nakon ovih izbora. Ono što je za Hrvatsku jako bitno, s obzirom na to da se radi o nama susjednoj zemlji, to je da Bosna i Hercegovina bude država koja je funkcionalno spremna da krene putem Europske unije”, naglasio je ministar unutarnjih poslova i istaknuo kako je za Hrvatsku bitna jedinstvena Bosna i Hercegovina koja se pridružuje europskoj obitelji.
prije 2 sata
Izlaznost bolja nego 2018.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je objavila da je izlaznost na izbore do sada bolja nego 2018. godine.

“Uz zadovoljstvo konstatiram da je odziv do sada 14 posto. To znači da je na biračka mjesta do sada izašlo 459.980 birača. To je za 3 posto više nego 2018. godine u vrijeme ovog presjeka. Ovaj postotak je još veći ako imamo u vidu da još nisu dostavljeni podaci iz Gradačca, Tuzle i Novog Travnika”, rekao je predsjednik komisije Suad Arnautović.

Share this Article