TEŠKE OPTUŽBE: Direktorica Udruženja Medica optužena za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi, odgovorila je na optužbe…(VIDEO)

3 Min Read

Dobitnica međunarodnog priznanja Žena svijeta i direktorica Udruženja Medica Sabiha Husić, optužena je za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi. Prema navodima Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, oštetila je Udruženje Medica.

U ime Udruženja zaključila 97 ugovora o djelu i ugovora o autorskom djelu u ukupnom neto iznosu od 458.448,26 KM i to sve na način da je sama sa sobom zaključila 45 (četrdeset pet) ugovora o djelu i 9 (devet) ugovora o autorskoj naknadi po kojim joj je isplaćen neto iznos od 321.737,94 KM. *

Za Tužilaštvo su sporna i 43 ugovora koji su zaključivani i sa četiri članice Nadzornog odbora Medice: Amirom Alijagić, Irmom Šiljak, FatimomČajlaković i Havom Bandić. Na optužbu Husić kaže:

SABIHA HUSIĆ, direktor Udruženja „Medica“, Zenica

“Da li ovo bosankohercegovačko društvo voli cijeni i poštuje uspješne žene koje ne klimaju političarima glavom bez obzira o kojima se radi”.

Advokatski tim, optužene smatra da u istrazi nema elemenata krivičnog djela, te će na potvrđenu optužnicu izjaviti prigovor.

MAIDA GALIJATOVIĆ, pravni zastupnik Sabihe Husić

“Optužnica tereti Sabihu Husić za zaključenje ugovora koji su predmet projekata koji su odobreni od strane donatora u skladu sa budžetom u skaldu sa revizijama koji su svi ti projekti revidirani potvrđeni.Usklađeno je da su urađeni u skladu sa zakonom nikad niko nije imaobilo kakvih optužbi u odnosu na iste tako da smatramo da se ne radi o osnovanim optužbama”.

Iz Transparency Internationala upozoravaju da je u posljednje dvije godine nevladnimim udruženjima i fondacijama podijeljeno više od 121 milion maraka kroz oko 15 hiljada grantova. Nalazi i revizije su pokazali, tvrde, da se novac dijeli uglavnom bez jasnih i mjerljivih kriterija.

DAMJAN OŽEGOVIĆ, Transparency International BiH

“Mnoga od tih nevladinih organizacija ne dostavljaju izvještaje o utrošcima tih ili oni izvještaji koju dostavljaju o utrošcima sredstava nisu jasni odnosno nisu dovoljno detaljni”.

Sa Medicom su sarađivala brojna udruženja, poput Vive iz Tuzle. Nisu željeli komentarisati slučaj Medice.

U slučaju Medice zeničko Tužilaštvo je zatražilo privremene mjere zabrane i oduzimanje imovine stečene, na način kako je navedeno u optužnici. Optužba je bacila mrlju na rad ovog udruženja koje je predstavljalo sigurno utočište zbog nasilja brojnim ženama.

Share this Article