Mijatović: Izazovi za NiP su da se ne pretvori u SDA i odoli pogrešnom konzumiranju vlasti

2 Min Read

Potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović komentirao je političke procese u oba bh. entiteta ističući kako slijede bolne promjene jer smatra da dolazi do pada trodecenijskih poltika.

Mijatović smatra da SNSD nikada nije bio u “većem haosu” uprkos izbornom rezultatu te da je ta stranka dovela RS u situaciju u kojoj će javni sektor doživjeti potpuni finansijski kolaps.

“Dodik svjesno ide u potpunu eskalaciju jer nazad ne može, on je svestan da je kraj njegove političke ere uveliko počeo, sada samo inteziviranjem agresivne politike pokušava da kraj što duže traje. Prešao je u završnu fazu i sada je već u direktnoj konfrontaciji sa Vučićem i zvaničnim Beogradom. To je suicidan potez, ali kao što rekoh to mora uraditi jer nazad više nema gdje”, smatra Mijatović.

Mišljenja je i kako je opozicija u RS-u “u raspadu jer ljudi koji vode politiku nemaju kapacitet i pored ogromne podrške Zapada”.

Kada je u pitanju Federacija BiH potpredsjednik SDP-a smatra da je kraj SDA počeo te da mu je prošle godine “jedan američki diplomata rekao: ’27 godina im dajemo podršku i molimo ih da naprave državu, al njima su bili bitniji tenderi, sada će izgubiti sve”.

Istakao je i kako je SDP dobio drugu šansu za sebe i za BiH.

“NiP ima dva izazova, da se ne pretvori u SDA i da odoli izazovu pogrešnog konzumiranja vlasti. Ukoliko prevaziđe ove dvije stepenice opstat će i jačat će, ukoliko ne nestat će”, komentar je Mijatovića o SDP-ovom koalicionom partneru.

Smatra i da je HDZ najstabilnija stranka u BiH, ali da ukoliko ne odstupi od jednostranih zahtjeva, da će uslijediti alternativa i u tom dijelu bh. političkog spektra.

Share this Article