“DRAGI JOVO, HVALA TI ZA SVE”: Na sarajevskoj Vijećnici osvanula poruka u čast Jovanu Divjaku, oglasila se i Benjamina Karić

1 Min Read

Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine, preminuo je na današnji dan 2021. godine.

U njegovu čast, na sarajevskoj Vijećnici večeras je osvanula poruka “Dragi Jovo, hvala ti za sve”. Pored te poruke, na vijećnici je i grb Republike Bosne i Hercegovine.

O ovome se oglasila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Prije dvije godine napustio nas je general Jovan Divjak, simbol herojske odbrane voljenog nam grada, simbol duhovnog otpora, prkosa, ali i ljubavi, mira, zajedništva, snage.

Sarajevo te ne zaboravlja generale! U časnu obavezu svima nama ostavio si da pratimo tvoj put. Počivaj u miru”, napisala je Karić na Twitteru.

Podsjetimo, u Sarajevu je 8. aprila 2021. godine, u 84. godini preminuo bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Divjak je rođen 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske.

Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Share this Article