MEHMEDOVIĆ PODGRIJAVA ATMOSFERU: “Refik Lendo ne smije pasti!”

3 Min Read

“Potpredsjednik entiteta F BiH Refik Lendo ne smije pasti! On ne smije popustiti ni pred kakvih pritiscima, upozorenjima nagovaranjima… Ustav F BiH zapravo je napravio takva rješenja da mora postojati balans političke moći u ovom entitetu i svaka bi intervencija značila osiguravanje političkih moći nekoj od stranaka da ne kažem nekoj od nacionalnih grupa. Zato smatram i ponavljam da ne smije Ledno podleći i eventualno potpisati nešto što bi donijelo koncentraciju moći jednoj nacionalnoj grupi”, upozorava poslanik Stranke demokratske akcije u Parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.

U razgovoru za Politicki.ba on ističe da je jasno da u Ustavu F BiH postoji jasan balans političke moći i pozicije naroda.

“Nije slučajno da su – u ovom slučaju – predsjednica i potpredsjednici šefovi izvršne vlasti. A Zastupnički dom može potvrditi ili odbiti vladu koju njih troje imenuju. No, bez njih troje, sve troje, bez njihova sva tri potpisa, Ustav ne omogućava formiranje Vlade”, kaže Mehmedović.

Upitan kako gleda na najavu visokog predstavnika da će intervenirati ako do iza Bajrama dogovora domaćih političkih aktera ne bude, on kaže da se Christian Schmidt ne ponaša korektno.

“Nažalost ambijent u kojem smo trenutno politički se kreira da se pravi jedan presing na visokog predstavnika da intervenira. Pogotovo to radi “probosanski politički blok” jer je interes SNSD-a i HDZ-a da se OHR kao dejtonska institucija ugasi.

Schmidt je doveo do toga da probosanski blok nema povjerenja u njega. Sjetimo se samo 2. oktobra prošle godine i njegove intervencije u Izborni zakon i Ustav F BiH. To je bila i loša odluka i loš tajming – suprotno svim demokratskim normama posebno iz Zapada iz kojeg Schmidt dolazi.

On postavlja sada neke uvjete na nediplomatski način. Eto političari neka se dogovore, ja neću donositi odluke. A upravo je Schmidt mnogo doprinio tome da jaz između političkih predstavnika bude što veći. I sada on kao poziva da se mi dogovorimo, a nije postavio ni principe za dogovor. To je nekorentno.

Da li se mi u tom Schmidtovom dogovaranju trebamo voditi političkim ili ustavnim principima. Ako su politički, a time se rukovodio Schmidt 2. oktobra prošle godine, onda je to dalji disbalans u korist HDZ-a”, smatra Mehmedović.

Mehmedović smatra da “pravi visoki predstavnik, onaj koji je profesionalan i odgovoran, mora voditi takvu politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine a ne naših susjeda i naprimjer HDZ-a”

Upitan da li očekuje da će svojom intervencijom Schmidt djelovati jednokratno ili trajno, Mehmedović poručuje da jednokratna rješenja, kao i dalje pogodovanje HDZ-u BiH ne dolaze u obzir.

“Ako se to desi, ako opet budemo imali pogodovanje jednoj stranci, onda su bespotrebni izbori u BiH i ne treba nam ni parlament. Neka visoki predstavnik onda imenuje vlade i premijere”, stav je Mehmedovića.

Share this Article