Salkić: Oni koji su, po Dodiku, antifašisti su počinioci genocida

2 Min Read

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, rekao je danas da su oni koje Dodik smatra antifašistima, prema presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ratni zločinci i počinioci genocida.

Reagujući na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u kojoj je rekao da su Srbi nosioci antifašizma i da drugi narodi to ne baštine.

– Dodikovi antifašisti su na današnji dan 1992. godine zvjerski ubili 68 civila u naselju Glogova. Istog dana u naselju Hranča ubijeno je više od 10 civila. Ova dva naselja su spaljena, a bošnjačku imovinu opljačkali oni za koje Dodik kaže da su sljedbenici antifašističkih vrijednosti. Protjerano je oko 2.500 Bošnjaka, a na desetine je završilo u koncentracionim logorima Osnovne škole Vuk Karadžić, hangara Srednjoškolskog centra i Stare Građevinske škole u Bratuncu. Sve se to dešavalo pod budnim okom onih koje Dodik smatra antifašistima.

Prema Dodikovim riječima, oni koji danas baštine antifašizam razlikuju i smatraju herojima one koji su osuđeni za genocid.

Očigledno je da Dodik i ja ne razumijemo antifašizam i njegove vrijednosti na identičan način. Oni koje po presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju smatra antifašistima nisu antifašisti, već ratni zločinci i počinioci genocida – zaključio je Salkić.

Share this Article