Delegacija Vlade FBiH održala je sastanak sa predstavnicima EU o energetskom sektoru i reformskim projektima

2 Min Read

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine razgovarala je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sa predstavnicima Evropske unije u Bosni i Hercegovini, koju čine šef Jedinice za BiH i Kosovo BiH i Specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler.

U delegaciji Vlade FBiH bili su premijer Fadil Novalić, federalni ministri energetike, rudarstva i industrije i pravde Nermin Džindić i Mato Jozić, tajnica Vlade FBiH Edita Kalajdžić, kao i direktori Agencije za državnu službu FBiH i Službe za zajedničke poslove FBiH. Refik Begić i Davorin Korać.

Na sastanku je razgovarano o energetskom sektoru, s naglaskom na energetsku tranziciju i status bloka 7 Termoelektrane Tuzla, kao i projekat Južna interkonekcija.

Delegacija EU upoznata je i sa statusom seta energetskih zakona koji je pripremila Vlada Federacije BiH u saradnji sa evropskim i međunarodnim partnerima, kao i institucijama, a koji su u procesu usvajanja. Istaknuto je i da je energetsku tranziciju potrebno sprovesti na način koji će biti prihvatljiv za sve učesnike u ovom procesu.

Predstavnici delegacije EU istakli su da je energetska tranzicija veoma važna i spremna je da pruži podršku, kako u kontekstu prelaska na obnovljive izvore energije, tako i u ublažavanju društvenih posljedica tranzicije.

Ovom prilikom predstavljene su i poduzete aktivnosti Vlade Federacije BiH na prevenciji i borbi protiv korupcije, kao i proces reforme javne uprave u Federaciji BiH, za koji je EU spremna nastaviti pružati tehničke i stručna podrška.

Istaknuta je opredijeljenost Vlade Federacije BiH na putu ka članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji, te značaj podrške koja je izuzetno važna u ovim zahtjevnim reformskim procesima.

Današnji sastanak sagovornici su ocijenili korisnim za dalje aktivnosti i nastavak dosadašnje dobre saradnje.

Share this Article