NEVJEROVATNO OTKRIĆE IVICE PULJIĆA: „Predstavnik BiH uopće nije bio u sali kada se glasalo, ambasador Alkalaj nije bio ni na poslu, a kamoli na Općoj skupštini…“

2 Min Read

Ivica Puljić, čuveni bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, otkrio je šta se događalo iza kulisa prilikom glasanja na Općoj skupštini UN-a o osudi ruske agresije.

-Par riječi o kontroverznom glasanju na Općoj skupštini UN-a o osudi ruske agresije. Predstavnik BiH uopće nije bio u sali kada se glasalo, ambasador Sven Alkalaj nije bio ni na poslu, a kamoli na Općoj skupštini. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dalo instrukcije da se glasa za rezoluciju.

Inače, ambasador Alkalaj je čak predložio da BiH bude koosponzor rezolucije, ali instrukcije iz Predsjedništva BiH nisu došle. Dakle, on je htio da se glasa za rezoluciju, da se provedu instrukcije iz MVP-a, ali nije bio prisutan kada se glasanje odvijalo.

Prema mojim informacijama iz UN-a, BiH je, ipak, glasala za rezoluciju dan kasnije, jer postoji ta mogućnost kada niste prisutni na samoj sjednici da se glas pošalje naknadno. Zato se na semaforu ne vidi da je BiH glasala, ali u zapisniku bi trebalo biti da je BiH glasala ZA, otkrio je Puljić na društvenim mrežama, te dodao da je Alkalaj vjerovatno nekoga ovlastio da glasa, ali o onome što se dalje događalo ne želi pisati, jer, kako kaže, ima informacije samo iz jednog izvora.

(SB)

Share this Article